Advertentie

Gemeenten volledig verantwoordelijk voor gevonden voorwerpen

Verloren goederen worden vanaf nu alleen nog maar aangenomenn door gemeenten en niet meer door de politie.

29 juni 2012

De registratie van gevonden of verloren voorwerpen ligt vanaf 1 juli volledig in handen van de Nederlandse gemeenten. Volgens het Burgerlijk Wetboek waren gemeenten sinds jaar en dag al verantwoordelijk voor de registratie, maar werd de taak in veel gevallen door de politie uitgevoerd. Daar komt nu een einde aan.

Loketten ingericht

Veel gemeenten zijn de afgelopen maanden bezig geweest met de voorbereidingen voor hun nieuwe taak. Zo zijn zowel fysieke als digitale loketten geopend en centrale opslaglocaties ingericht. Burgers kunnen ook terecht op de website www.verlorenofgevonden.nl. Daarop kunnen ze zowel gevonden als verloren spullen registreren.

 

Run op site

De website bestaat al sinds 2005 met slechts een handjevol aangesloten gemeenten. De afgelopen maanden ontstond een run op de site. Ontwikkelaar PerfectView heeft er inmiddels 152 gemeenten op aangesloten. Nog eens 160 gemeenten hebben een aanvraag ingediend.

Lasten politie

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie stuurde eind december een brief over de gevonden voorwerpen aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG. Opstelten vond voortzetting van deze taak door de politie onwenselijk. ,,Het gaat ten koste gaat van de capaciteit van de politie en het brengt kosten en administratieve lasten met zich mee.''

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Hoeveel geld is er door de minister eigenlijk naar gemeenten overgeheveld voor het uitvoeren van deze taak?
Cornelis / gemeenteambtenaar
De inhoud van dit artikel is niet correct. Onderscheid moet worden gemaakt tussen gevonden en verloren voorwerpen. Nergens staat in de wet dat gemeenten zich bezig moeten houden met registratie van verloren voorwerpen. Dat is dus ook geen taak van de gemeente. Wel de registratie van gevonden voorwerpen. De registratie bij de politie van verloren (of uit aangifte blijkende vermiste of gestolen) èn gevonden voorwerpen maakte het mogelijk dat zaken gekoppeld konden worden. Met het weer teruggeven aan de gemeente van de registratie van (uitsluitend) gevonden voorwerpen, is de burger niet gediend. Een match kan niet meer gemaakt worden.
Kritikus / Geen Hagenees
Wat een zak hooi is die Opstelten. Maar eigenlijk verrast zijn jammerlijke falen niet. De hele VVD-kabinetsploeg is van een belabberd niveau, met Schippers en Weekers als ergste dieptepunten.
Annemarieke Weber / Concept en ontwerpen Vindhek
Een Vindhek waar mensen uit de buurt zelf de verloren voorwerpen in ophangen is in Amsterdam en Utrecht en binnenkort in Groningen en andere gemeenten een oplossing.

Mensen doen niet veel moeite om verloren spullen terug te halen. Zo blijkt uit de ervaring van de gemeente Rotterdam: slechts 5% van de opgeslagen verloren voorwerpen is het afgelopen jaar opgehaald door de rechtmatige eigenaar. Het Vindhek is dichtbij en laagdrempelig. Bovendien maakt het in de openbare ruimte zichtbaar wat de menselijke waarden Eerlijkheid, Respect en Vertrouwen inhouden. Dat idee komt ook naar voren in de reacties in de media en van bewoners en toeristen op internet: "Vindhek is nuttige conceptuele kunst," schrijven zij bijvoorbeeld vandaag...
Advertentie