Advertentie

Aantal raadsleden BES-eilanden verdubbeld

Met het huidig aantal eilandsraadsleden is de werkdruk te hoog.

31 maart 2023
Vlag Bonaire Nederland
Shutterstock

De eilandsraden van Caribisch Nederland worden uitgebreid. De raden, vergelijkbaar met gemeenteraden in Europees Nederland, kampen met te grote werkdruk.

Vergelijkbaar

Bonaire heeft een eilandraad van 9 leden, Sint Eustatius en Saba hebben er ieder vijf. Het is de bedoeling van staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen dat deze worden uitgebreid naar respectievelijk 19, 11 en 9 leden. Daarmee worden ze wat betreft hun omvang vergelijkbaar met gemeenteraden in Europees Nederland.

Werkdruk

Tot de staatkundige hervormingen van 2010 maakten de eilanden deel uit van de Nederlandse Antillen, een voormalig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Na dat jaar vormden ze drie afzonderlijke Caribische openbare lichamen, die deel van Nederland zijn. Destijds werd er voor gekozen de eilandraden beperkt te houden en niet gelijk te trekken met Nederlandse gemeenten gezien de geringe bevolkingsomvang op de eilanden. Daardoor kregen de eilandsraadsleden echter een groot aantal dossiers onder hun hoede, waardoor hun werkdruk hand over hand toenam. ‘Inmiddels leert voortschrijdend inzicht dat het lage aantal eilandsraadsleden tot een hoge werklast leidt bij de zittende leden, die per persoon een breed portfolio moeten beheren’, aldus de staatssecretaris.

Twee stappen

Van Huffelen wil de verhoging van negen naar negentien raadsleden op Bonaire in twee stappen doorvoeren: de eerste verhoging na de verkiezingen van 2027 en de tweede na de verkiezingen van 2031. De uitbreiding van het aantal eilandsraadsleden voor Sint Eustatius en Saba wil ze wel in een keer in 2027 doorvoeren.  Ook het aantal gedeputeerden (wethouders) gaat omhoog. Op Bonaire van 3 naar 4 (2027) en 5 (2031), op de beide andere eilanden van 2 naar 3 in 2027.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie