Advertentie

Verdachten bedreiging in gesprek met Halsema

De verdachten, die terecht zouden staan, hebben aangegeven dat ze bereid zijn in gesprek te gaan met de burgemeester.

ANP
30 juni 2022
bedreiging-vuist.jpg

De drie mannen die ervan worden verdacht dat ze burgemeester Femke Halsema van Amsterdam hebben bedreigd, hoeven toch niet voor de politierechter te verschijnen. Het Openbaar Ministerie heeft de zaken ingetrokken, omdat de burgemeester met ze in gesprek wil.

Gevolgen

De verdachten, die donderdag en volgende week terecht zouden staan, hebben aangegeven dat ze daartoe bereid zijn. Een woordvoerster van Halsema zegt dat de burgemeester de mannen in het gesprek zelf wil confronteren met de gevolgen van hun bedreigingen. Volgens het OM wordt na de gesprekken besloten of de verdachten alsnog worden vervolgd.

Kampioenshuldiging

De bedreigingen hadden betrekking op het besluit de kampioenshuldiging van Ajax vorige maand niet op het Museumplein te laten plaatsvinden. Halsema werd daarop bedolven onder (doods)dreigementen. Ze deed aangifte en de politie arresteerde drie mensen - in de leeftijd van 18 tot 24 jaar - uit Den Bosch, Dokkum en de gemeente Hollands Kroon (Noord-Holland). Een andere verdachte van 13 jaar oud uit Culemborg kreeg een reprimande van de politie en schreef een excuusbrief aan Halsema. Hij wordt niet meer vervolgd. Volgens de woordvoerster van de burgemeester hebben inmiddels meerdere mensen excuses aangeboden aan Halsema voor hun uitlatingen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Tekort aan beveiligers

De gemeente Amsterdam maakte op 9 mei na overleg tussen de driehoek bekend dat een huldiging van Ajax in de openbare ruimte, zoals op het Museumplein, niet mogelijk was. Door een groot tekort aan beveiligers kon de veiligheid niet worden gegarandeerd. Daarom werd de club uit de hoofdstad uiteindelijk na de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen op 11 mei gehuldigd in de Johan Cruijff ArenA. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Dat in gesprek gaan is een bijzonder goed signaal. Dat zouden we altijd moeten doen. Ca. 2 jaar geleden verscheen de Nederlandse vertaling van het boek van een Duitse journalist (NRC) met de zeer positieve resultaten die die gesprekken met mensen die hem bedreigd hadden opgeleverd.
Advertentie