Advertentie

Veiligheidsmaatregelen bij 53 moskeeën Amsterdam

Bij 53 islamitische instellingen in Amsterdam zijn de afgelopen twee jaar aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema donderdag aan de gemeenteraad.

25 november 2021
Moskee-shutterstock-1873764742.jpg

Bij 53 islamitische instellingen in Amsterdam zijn de afgelopen twee jaar aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema donderdag aan de gemeenteraad.

Vernielingen en bedreigingen

Het college van burgemeester en wethouders besloot in februari 2019 de weerbaarheid van islamitische instellingen te verbeteren. Die instellingen zijn de afgelopen jaren doelwit geweest van onder meer bekladdingen, vernielingen en bedreigingen, aldus Halsema. Als recent voorbeeld uit Amsterdam noemt de burgemeester de vernielingen bij de Westermoskee. In december vorig jaar maakte een man daar drie ramen kapot met een steen, in juli dit jaar werd er een ruit ingegooid met een bierfles.

 

Geen garantie

De uitgevoerde maatregelen lopen uiteen van folie op de ramen, schrikverlichting met bewegingssensoren en extra nachtverlichting tot anti-inbraakstrips en een brandvertragende laag op houten buitendeuren. Daarmee is er geen garantie dat vernieling, geweld of brandstichting wordt voorkomen, benadrukt Halsema. 'Het zorgt wel voor meer weerbaarheid hiertegen en helpt om algemene gevoel van veiligheid te verbeteren.'

 

Aanbod

In totaal heeft de gemeente 69 instellingen benaderd met het aanbod om de veiligheidsmaatregelen uit te laten voeren. Zestien instellingen gingen niet in op dat aanbod. Het hele project kostte ruim 1 miljoen euro. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

2C
53 moskeeën in het 'vrijgevochten' Amsterdam ? Dat is ca. 1 moskee per 15.000 inwoners. Hoeveel kerken (die zodanig gebruikt worden) zijn er nog in die stad ? Zelfs bankfilialen halen die dichtheid waarschijnlijk niet meer in een stad of dorp.
Geeske
Poehee, 3 ramen kapot van de Westermoskee. Vandalisme of baldadigheid, wie zal het zeggen. De gemeente A is sowieso direct bereid tot betalen van de schade.



Heeft Halsema wel enig benul van de vernielingen aan en in kerkgebouwen? Daar valt een kapot ruitje bij in het niet. En de kerken betalen alles zelf: van repareren schade door vernielingen tot nemen preventieve maatregelen. Geen overheid die daarin wenst bij te dragen!
Advertentie