Advertentie

Vacature burgemeester tussentijds stopgezet

De burgemeestersvacature Heerhugowaard is tussentijds beëindigd. Dit in verband met de discussie over een bestuurlijke fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk. Dit heeft de commissaris van Noord-Holland, Johan Remkes, laten weten.

05 november 2018

De twaalf mensen die hadden gesolliciteerd op de burgemeestersvacature voor Heerhugowaard hebben pech. Vanwege de discussie over de bestuurlijke toekomst van Heerhugowaard en Langedijk is de vacature tussentijds beëindigd.

Ongewenst

Dit heeft de commissaris van Noord-Holland, Johan Remkes, aan de gemeenteraad van Heerhugowaard laten weten. De vacature was op 30 april geopend en sloot op 21 mei. De provincie noemt het stopzetten van een procedure voor een burgemeestersvacature ‘uitermate ongewenst’. Op ‘uitdrukkelijk verzoek’ van de fractievoorzitters van Heerhugowaard heeft Remkes de minister van Binnenlandse Zaken geadviseerd de burgemeestersvacature tussentijds te beëindigen. Minister Ollongren (BZK) heeft het verzoek ingewilligd. Vooralsnog tot medio 2019 wordt de vacature niet opengesteld. Tegen die tijd is er naar verwachting duidelijkheid over de bestuurlijke toekomst van beide gemeenten.

Verkenning herindeling

Heerhugowaard en Langedijk zijn bezig met de voorbereidingen tot een ambtelijke fusie per 2020. In de gemeenteraad van Heerhugowaard werd op 18 september echter een motie aangenomen waarin het college de opdracht kreeg een onderzoek te doen naar een bestuurlijke fusie tussen beide gemeenten. Als de uitkomst daarvan wijst ‘richting een kansrijke bestuurlijke fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk’, zou de raad nog dit jaar een concept herindelingsontwerp voorgelegd willen krijgen. Op basis van het onderzoek zouden beide raden dan in het eerste kwartaal van volgend jaar een beslissing kunnen nemen over een ambtelijke fusie per 2020 of een herindeling per 2022, zo stelt de raad van Heerhugowaard. In Langedijk werd op dezelfde dag een amendement aangenomen waarin het college werd opgedragen een verkenning te doen naar de mitsen en maren van een bestuurlijke fusie. Met die informatie kan de raad een betere afweging maken tussen een ambtelijke en bestuurlijke fusie. Die verkenning wordt momenteel uitgevoerd.    

Uitzonderlijk

Het is uitzonderlijk dat een vacature tussentijds wordt beëindigd, laat een woordvoerder van de provincie Noord-Holland weten. In Noord-Holland is het al wel eerder gebeurd, in 2016, bij de vacature voor Zaanstad. Een aantal kandidaten had zich destijds om persoonlijke redenen tussentijds teruggetrokken, waardoor er in de ogen van de vertrouwenscommissie te weinig kandidaten overbleven om een keuze te kunnen maken. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Plasterk, legde toen de procedure stil op verzoek van de vertrouwenscommissie uit de raad van Zaanstad. Uiteindelijk is in september 2017 Jan Hamming benoemd.   

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie