Advertentie

‘Met de hand tellen stemmen kan uren sneller’

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het geen doen meer, dat tellen van de stemmen met de hand. Er blijkt echter een telmethode ontwikkeld die zowel tijd als fouten scheelt.

25 april 2018

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het geen doen meer, dat tellen van de stemmen met de hand. Er blijkt echter een telmethode ontwikkeld die zowel tijd als fouten scheelt.

De telmethode, ontwikkeld door ervaren stemmentellers uit diverse gemeenten samen met CRAFT Lean Management, is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart beproefd in onder andere Breda, Overbetuwe en Utrechtse Heuvelrug. Volgens de deelnemende gemeenten is er sprake van een reductie van de doorlooptijd met 25 procent en een ‘zo goed als foutloos’ telproces op zowel lijst- als kandidaatsniveau. Het heen en weer lopen van de stemmentellers is bovendien met 95 procent teruggebracht.

Alerter brein

Het proces van stemmentellen is volgens Hermannus Stegeman, manager Publiek van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, op zo’n manier ontworpen dat er veel minder kans is op telfouten. Dat zit ‘m in een paar dingen. Zo wordt eerst een scheiding gemaakt tussen even en oneven lijsten. Een volgende check vindt plaats bij het maken van een nadere onderverdeling van de ‘even’ en ‘oneven’ stapels. ‘Daar zit een psychologisch effect aan. Ons brein is bij zulke verschillen alerter’, legt hij uit.

Volgens projectleider verkiezingen Mariska Kortekaas van de Utrechtse gemeente werkt de keuze voor zittend tellen eveneens fouten-reducerend. ‘Dat tellers niet meer hoeven te lopen geeft meer rust in de telruimte en het is minder vermoeiend voor de tellers’, zegt ze. Ook het feit dat ze een paar uur sneller klaar zijn, komt de concentratie ten goede en dus ook de nauwkeurigheid. Hertellingen waren volgens Stegeman dit keer niet nodig.

Twee uur winst

Volgens burgemeester Frits Naafs is er – handgeklokt – een tijdswinst van twee  uur geboekt ten opzichte van tellingen bij eerdere verkiezingen. ‘De 26 stembureaus gingen om 21.00 uur dicht en om 23.15 uur hadden we alle uitslagen, inclusief het aantal uitgebrachte voorkeursstemmen’, aldus Naafs.

Duurder is de methode niet. De enige noemenswaardige extra kosten zijn gemaakt in de aanloop naar de verkiezingen, toen de voorzitters van de stembureaus zijn getraind in een workshop, waarin er een echt stemmentelproces werd gesimuleerd.

Burgemeester Naafs gaat de methode, ontwikkeld door een inwoner van zijn gemeente, warm aanbevelen bij minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. ‘Beter is als het stemmen digitaal kan, maar zolang het tellen van de stemmen nog handmatig moet worden uitgevoerd, is dit een uitstekend alternatief. Door deze methode is het mogelijk dat efficiënt en foutloos te doen’, aldus Naafs.

Betrouwbaarheid uitslag

Vorige week bracht de VNG samen met de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) een notitie uit waarin ze stelden dat het huidige verkiezingsproces, met handmatig stemmen, stembureaus die lang open blijven en handmatig tellen, niet meer uitvoerbaar is. Bovendien zou het volgens beide verenigingen aanleiding geven tot twijfels over de betrouwbaarheid van de uitslag.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric / ambtenaar
Ik stel voor om niet meer te reageren op iemand die wéér over een stemcomputer begint. Daar is meen ik al genoeg duidelijkheid over, althans voor iemand die de moeite neemt om zich in die 'oplossing" te verdiepen, alvorens weer met zijn geniale ingeving te komen.
ReindeR Rustema / webmaster petities.nl
Mijn ervaring als zowel teller en stembureaulid is dat er ook tijdwinst is te behalen bij de eerste sortering. Nadat je de kliko leegstort ga je niet eerst alles netjes op stapels leggen (volgens de formele instructie) maar sorteer je eerst 'slordig'. Je grijpt een handvol vellen en al lopende schudt je ze 1 voor 1 open. Die hoopjes zijn heel makkelijk netjes te krijgen omdat die biljetten groot zijn en zoveel vouwen hebben. Ideaal. Even rechtop zetten en alles valt in elkaar. Daarna pas netjes te werk gaan.Verder niet teveel luisteren naar het gezeur over het tellen. Dat is vooral afkomstig van ambtenaren die tegen hun zin ingezet zijn en een lange dag moeten maken. Er moeten meer (jonge) burgers zijn die zelf gemotiveerd zijn om te komen tellen, dan gaat het prima.
Dieuwe / adviseur
Goede suggesties maar het roept bij mij het beeld op hoe we het paard en de wagen sneller kunnen krijgen terwijl we al beschikken over gemotoriseerde voertuigen.... Een investering in veiligheid van de stemcomputers lijkt me een duurzamer investering... Minister: en nu graag een beetje snel!
H. Wiersma / gepens.
Naast stemmen via de stemcomputer is ook verbetering/vergemakkelijking van de mogelijkheden om vanuit het buitenland te stemmen dringend gewenst. Graag snelheid en spoedige verbetering BiZa!
Hermannus Stegeman / Manager Publiek
Digitaal heeft inderdaad onze voorkeur, maar tot die tijd is dit een uitstekende verbetering
Advertentie