Advertentie

Raadslid Alphen krijgt toch boete voor belediging

De fractievoorzitter van de politieke partij Beter Alphen in Alphen aan den Rijn is ook in hoger beroep veroordeeld tot het betalen van een boete van 150 euro.

08 september 2015

De fractievoorzitter van de politieke partij Beter Alphen in Alphen aan den Rijn is ook in hoger beroep veroordeeld tot het betalen van een boete van 150 euro. Het gerechtshof in Den Haag legde de straf aan raadslid Wil Verschuur op voor het beledigen van haar collega Pauline Heijkoop.

De beledigende uitspraken werden gedaan tijdens een informeel overleg van vier fractievoorzitters. Die hadden kritiek op het functioneren van de toenmalige gemeentelijke griffier. Voormalig D66-raadslid Heijkoop leidde de werkgeverscommissie die door de gemeenteraad was ingesteld. Ze kreeg grievende uitlatingen zoals 'leugenachtig rotwijf' en 'teringwijf' naar het hoofd geslingerd. Heijkoop deed ook aangifte van bedreiging nadat Verschuur zou hebben gezegd 'ik kan je wel vermoorden'. De rechtbank in Den Haag sprak de fractievoorzitter van Beter Alphen daar eerder overigens van vrij.

Toch boete

Ook de rechtbank had een boete van 150 euro opgelegd. Maar het Openbaar Ministerie (OM) oordeelde dat raadsleden tijdens politieke vergaderingen onschendbaar moeten zijn. Omdat het in dit geval om een informele bijeenkomst ging, geldt die immuniteit niet en houdt het gerechtshof vast aan de boete. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Richard / op persoonlijke titel
Lees heden het artikel over toename van integriteitskwesties bij functies dichtbij het bestuur (BB heden). Wat klopt hier niet?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
K. de Beer / organisatie adviseur
Niet alleen zullen ambtenaren te maken krijgen met scheldende burgers maar ook met scheldende raadsleden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie