Advertentie

Tilburg helpt slachtoffers NS-werkplaats financieel

De zevenhonderd personen werden als werkloze door de gemeente aan het slag gezet op de voormalige werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen in Tilburg. In de werkplaats werden oude treinstellen geschuurd. In de oude verflagen zat zeer waarschijnlijk chroom-6 dat is vrijgekomen tijdens de werkzaamheden.

15 december 2016

De gemeente Tilburg keert 770 euro per persoon uit aan ruim zevenhonderd mensen die tussen 2004 en 2011 via een re-integratietraject op een NS-werkplaats in contact zijn geweest met het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6. Het gaat volgens de gemeente om een financiële tegemoetkoming van twee keer 385 euro (in 2016 en 2017), het minimale eigen risico voor ziektekosten.

Gezondheidsklachten
De zevenhonderd personen werden als werkloze door de gemeente aan het slag gezet op de voormalige werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen in Tilburg. In de werkplaats werden oude treinstellen geschuurd. In de oude verflagen zat zeer waarschijnlijk chroom-6 dat is vrijgekomen tijdens de werkzaamheden. Veel betrokkenen kampen sindsdien met gezondheidsklachten. ‘De gemeente begrijpt dat mensen zich zorgen maken over hun gezondheid en wil ze steunen in deze onzekere periode. De gemeente vindt het belangrijk dat alle betrokkenen de zorg kunnen krijgen die zij nu nodig hebben’, aldus een verklaring.

Geen erkenning van schuld
Een groep van ongeveer zeventig ziek geworden mensen heeft de gemeente aansprakelijk gesteld voor hun schade. Een gemeentewoordvoerster benadrukte woensdag dat de huidige tegemoetkoming geen erkenning is van schuld. Tilburg laat nog een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek uitvoeren naar de gezondheidsrisico's en de werkomstandigheden op de werkplaats. De resultaten hiervan worden in september 2017 verwacht. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie