Advertentie

Teeven komt burgemeesters niet tegemoet

Ondanks protest van onder meer 135 burgemeesters houdt staatssecretaris Fred Teeven vast aan het kinderpardon zoals dat er nu ligt.

09 mei 2014

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie is niet van plan de regels voor het zogenoemde kinderpardon te veranderen. Wel zal hij kijken naar schrijnende individuele gevallen, zoals al eerder was afgesproken. Hij zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Niet eerlijk

De afgelopen week hebben meer dan 180 burgemeesters en verschillende belangenorganisaties aan de bel getrokken, omdat zij vinden dat het pardon niet eerlijk wordt uitgevoerd. Vrijdagmiddag stond de teller al op 182 burgemeesters. Ook de achterban van de PvdA is kritisch en wil dat er ruimhartig wordt gekeken naar de asielkinderen die net buiten de criteria voor het pardon vallen. Teeven zei dat de PvdA-ministers vrijdag in de raad geen druk op hem hebben uitgeoefend.

Rijkstoezicht
De meeste kritiek richt zich op het toezicht. In het regeerakkoord is afgesproken dat kinderen onder rijkstoezicht hadden moeten staan. Daardoor vallen kinderen en hun ouders die in gemeenten verbleven en zich niet regelmatig hebben gemeld bij vreemdelingeninstanties nu buiten de boot. Teeven zei dat er geen echt gemeentelijk toezicht bestaat en dat burgemeesters soms geen idee hebben dat er uitgeprocedeerde gezinnen binnen hun gemeente verbleven.


Warrig
Premier Mark Rutte benadrukte dat na afloop van de ministerraad ook nog eens. Het toezicht van gemeenten verschilt te veel onderling. ,,Het is altijd wat warrig'' en een 'lappendeken', aldus de minister-president. En dat je bijvoorbeeld onderwijs geniet in een bepaalde gemeente, betekent ook niet automatisch dat de gemeente toezicht op je houdt. Het landelijk beleid is tenminste eenduidig en daarom is daar al tijdens de formatie voor gekozen.


Discretionaire bevoegdheid
Zodra alle bezwaarzaken zijn afgerond, maakt Teeven een inventarisatie en zal hij zijn speciale bevoegdheid inzetten om deze gevallen alsnog te bekijken. Hij heeft tot nu toe nog geen verzoek op tafel liggen. Teeven wees erop dat zijn discretionaire bevoegdheid inhoudt dat die in stilte wordt toegepast en hij dit dus niet met de hele wereld deelt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Teeven is een beperkte geest; potje streng doen over tweehonderd kinderen. Waar gaat dit over.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Willem van der Vaart
Je moet je, mijns inziens, wel aan de feiten houden. Het gaat niet om 200 maar om 600 kinderen. Tel daar ouders, broers, zusters vast bij op. Daarmee komt het aantal al weer in een ander daglicht te staan.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie