Advertentie

Teeven kijkt opnieuw naar kinderpardon

Burgemeesters willen het liefst dat de regeling voor het kinderpardon wordt verruimd of dat Teeven goed kijkt naar schrijnende gevallen of kinderen die net buiten de criteria vallen

13 mei 2014

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) roept burgemeesters op om hem informatie aan te leveren over kinderen in hun gemeenten van wie zij menen dat ze onder het zogeheten kinderpardon moeten vallen. Hij heeft hun daarover maandag een brief gestuurd.

Petitie
Aanleiding is de petitie die meer dan de helft van alle ruim 403 burgemeesters heeft ondertekend. Maandag stond de teller op 237. Daarin vragen zij Teeven om opnieuw te kijken naar de afgewezen aanvragen. ,,Kennelijk heeft u informatie die bij de Rijksoverheid vooralsnog onbekend is'', schrijft Teeven. Het gaat niet om gegevens die al bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bekend zijn. Hij vraagt hun om de informatie uiterlijk 20 juni te verstrekken.

Ruimhartig
In een toelichting herhaalde de staatssecretaris dat de regeling voor het kinderpardon niet wordt aangepast. ,,Maar ik zal de regeling ruimhartig uitvoeren. Daarom ben ik bereid om nieuwe informatie in te winnen.''

Verzet
De afgelopen week groeide het verzet onder burgemeesters, belangenorganisaties en oppositiepartijen in de Tweede Kamer tegen de uitvoering van het pardon. Ook de achterban van regeringspartij PvdA roert zich. Ze willen het liefst dat de regeling wordt verruimd of dat Teeven goed kijkt naar schrijnende gevallen of kinderen die net buiten de criteria vallen. Het gaat er onder meer om dat kinderen wel in gemeenten bekend waren, maar niet onder het vereiste Rijkstoezicht stonden. In totaal zouden ongeveer 600 kinderen zijn afgewezen.

PvdA en VVD-burgemeesters
Onder de burgemeesters die de petitie ondertekenden, zijn een paar belangrijke PvdA'ers, zoals Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Rob van Gijzel (Eindhoven). Ook VVD-burgemeesters als Onno Hoes (Maastricht) en Jan van Zanen (Utrecht) vinden dat meer kinderen een pardon horen te krijgen. Volgens een enquête van Gemeenteraad.nl vinden ook veel gemeenteraadsleden dat meer kinderen hier horen te blijven.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Nederland op zijn smalst. Burgemeesters die belangenbehartigers worden van onze assielindustrie.

Laten deze burgemeesters aandringen op een korte procedure waarbinnen een bindende uitspraak op een aanvraag moet komen. Dan wordt voorkomen dat kinderen worden geboren en kunnen aarden.

Juist de lange procedures van nu leiden tot inhumane toestanden en onduidelijkheid over de status van een afgewezen assielzoeker.

Advertentie