Advertentie

Gemeenten mogen meepraten bij sluitingsplan ziekenhuis

Gemeenten en omwonenden moeten worden geraadpleegd als een streekziekenhuis plannen maakt om afdelingen te sluiten of samen te laten gaan.

13 juni 2018
ziekenhuis.JPG

Gemeenten en omwonenden moeten worden geraadpleegd als een streekziekenhuis plannen maakt om afdelingen te sluiten of samen te laten gaan. Ook moeten plannen daartoe in een vroeg stadium worden gemeld bij de Inspectie en de Nederlandse Zorgautoriteit. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil dit wettelijk vastleggen.

Bewoners

Wat Bruins betreft moet dat overleg al ‘vroeg in het besluitvormingsproces beginnen, voor er een definitief besluit wordt genomen’. Bewoners moeten kunnen aangeven hoe ze over de plannen denken, ‘zodat dit kan worden meegenomen in de besluitvorming’.

Kwaliteitsnormen

In de Tweede Kamer en in de streekziekenhuizen zelf bestaan veel zorgen over de nieuwe kwaliteitsnormen, die vanaf 1 juli gelden. De vrees is dat kleinere ziekenhuizen er niet aan kunnen voldoen, wat vervolgens zou leiden tot minder zorg buiten stedelijke gebieden. Een flink deel van de grofweg dertig streekziekenhuizen denkt niet aan de nieuwe norm te kunnen voldoen. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Gooi het maar weer over de schutting. Waarom komt de Rijksoverheid eigenlijk zelf niet met een nationaal plan voor de noodzakelijke planning van en de infrastructuur voor de ziekenhuizen in ons land? Uiteraard wel in samenspraak met provincies, gemeenten en cliënten. Dat lijkt mij gelet op de privatisering in de gezondheidzorg en de daarvoor noodzakelijke financiële middelen zeer noodzakelijk.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie