Advertentie

'Stemfie' mag

De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat stemfies mogen. Dit naar aanleiding van een kort geding dat het Platform Bescherming Burgerrechten had aangespannen.

09 mei 2014

Het wordt niet verboden om stemfies te maken, selfies in een stemhokje. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft zich niet onjuist en dus ook niet onrechtmatig geuit over de stemfies rond de verkiezingen en moet zijn uitspraken dus niet rectificeren.

‘Stem’ zichtbaar
Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald naar aanleiding van een kort geding dat het Platform Bescherming Burgerrechten had aangespannen. Op stemfies is te zien wat de fotograaf gestemd heeft. Dat was niet verboden en dat wordt het ook niet.

Stemfie toegestaan
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar maakten honderden mensen een stemfie. Plasterk liet rond die verkiezingen via Twitter en in een brief aan gemeenten weten dat het maken van een stemfie is toegestaan. Dat was tegen het zere been van het Platform Bescherming Burgerrechten.

Verstandig?
De rechter zei vrijdag in het midden te laten of hetgeen de minister heeft gezegd verstandig is geweest. Hij zei ook dat elke potentiële aantasting van het stemgeheim ernstig is, en dat het terecht is dat aandacht wordt gevraagd voor de nadelen van stemfies. Wat hem betreft wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen, maar er is momenteel geen wettelijk verbod waar de rechter een beroep op kan doen.


'Mooie uitspraak'
Advocaat Douwe Linders, die namens de Stichting Bescherming Burgerrechten het kort geding had aangespannen, sprak van een ,,mooie uitspraak''. ,,We hebben gelijk gekregen'', zei hij. ,,De rechter zei dat de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen. Het is nu aan de wetgever om hiermee aan de slag te gaan.''

Geen oproep

Ook minister Plasterk reageerde vrijdag tevreden op de uitspraak. ,,Ik ben blij dat wat wij aan de stembureaus hebben laten weten volgens de rechter in overeenstemming is met de wet.'' Plasterk herhaalde overigens dat hij ,,niemand heeft opgeroepen stemfies te maken''.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Da's tenminste een uitspraak waar menig geïndoctrineerd mens niet blij mee is. "Jij stemt op ...", noem deze voor het gemak Achmed of Piet. Eerder kon ze toch anoniem haar eigen mening en stem geven. Nu zal "hij/het" eisen dat ze een bewijs in de vorm van een selfie met ingevuld stembiljet, laat zien. Zeg niet dat het niet gebeurt, stemmen worden niet alleen gekocht, maar al sinds jaar en dag opgedragen.
eveline
Ik snap niet wat het probleem van het Platform Bescherming Burgerrechten is. Gelet op de naam, zou je denken dat ze zijn voor burgerrechten. Waarom is het in godesnaam in strijd met je burgerrechten als je zelf mag kiezen een foto te maken van je stembiljet??
Meppie
Zoals ik het altijd geinterpreteerd heb, is dat je altijd het recht hebt om gebruikt te maken van het stemgeheim, maar dat dit geen plicht is. Kennelijk redeneert de rechter op dezelfde manier.

Dat zou betekenen dat het maken van een Stemfie strafbaar is.

Wel bestaat het risico dat mensen met behulp van een Stemfie Stemvee worden omdat door een "opdrachtgever" te controleren is op wie je gestemd hebt. Dit risico is ook door de rechter benoemd.

Je kunt je stem naderhand nog wel ongeldig maken.
wilco.m
@Eveline Hoe controleer je of iemand zelf heeft gekozen een stemfie met stembiljet te maken of dat iemand daar opdracht toe heeft gekregen van iemand anders, zodat zijn/haar stem achteraf gecontroleerd kan worden?
johannes / ambtenaar
Afschaffen dat onzinnige achterhaalde "stemgeheim"
eveline
@Wilco.m Hoe controleer je dat iemand die een foto maakt met een stembiljet, dat stembiljet niet ongeldig maakt na het invullen? En wat als iemand een foto maakt en dat aan niemand vertelt, behalve aan die fictieve opdrachtgever? Ik vind het een non-discussie.
eveline
Aanvulling: ik vind het vooral een non-discussie, omdat het verbieden van een stemfie geen oplossing is. Ten eerste heeft nog niemand me kunnen overtuigen dat er een probleem is dat opgelost moet worden, ten tweede zie ik niet in hoe het verbieden van een selfie iets kan oplossen. Zinloos dus.
True
Het kereltje op de foto heeft stiekem toch P.V.V. gestemd.
Advertentie