Advertentie

Keuze voor Metsola ‘iets tussen handjeklap en open proces’

De verkiezing van de parlementsvoorzitter is een verkiezing die niet helemaal open is. De christendemocraten en sociaaldemocraten hebben de afspraak elkaar af te wisselen op de helft van de legislatuur, na tweeënhalf jaar.

19 januari 2022
Roberta Metsola

De keuze voor de christendemocratische Roberta Metsola als nieuwe voorzitter van het Europees Parlement is gevallen na interne afstemming tussen de verschillende partijen. Het zat ‘ergens tussen handjeklap en een open proces in’, aldus de PvdA.

De verkiezing van de parlementsvoorzitter is een verkiezing die niet helemaal open is. De christendemocraten en sociaaldemocraten hebben de afspraak elkaar af te wisselen op de helft van de legislatuur, na tweeënhalf jaar. In november nog stuurde PvdA-Europarlementariër Lara Wolters een persbericht dat het proces van de nieuwe voorzitter geen handjeklap moet zijn.

Afspraken

Nu, na de verkiezing van Metsola als opvolger van de vorige week plots overleden David Sassoli, zegt de PvdA ‘dat het ergens tussen handjeklap en een open proces’ in zit: er is geen plenair debat over geweest, maar de groepen hebben wel intern gesproken en iedere parlementariër maakt daarbij ‘natuurlijk’ zijn of haar eigen afweging bij de stemming. Bovendien maken de sociaaldemocraten melding van gemaakte afspraken op tien belangrijke punten met de christendemocraten en de liberalen (Renew). Die afspraken reiken van klimaatneutraliteit en inclusie op de arbeidsmarkt tot het bevechten van ongelijkheid. Mede daardoor is het geen must dat een sociaaldemocraat voorzitter is van het Europees Parlement. Dus kwam er geen eigen kandidaat.

Anti-abortus

Overal uit Europa stromen de felicitaties voor Metsola binnen, ook uit het Europees Parlement. SGP’er Bert-Jan Ruissen is blij met haar verkiezing en zegt dat vooral haar persoonlijke standpunt over abortus hem aanspreekt: ze stemde in het verleden tegen en zei een nationale lijn te volgen.
Sophie in ´t Veld (D66) laat weten dat Metsola een voorzitter is die boven de partijen kan staan en oog heeft voor democratie en rechtsstaat. Dat bleek volgens haar na de moord op de journalist Daphne Caruana Galizia, die ook enorme problemen in de rechtsgang opleverde die tot diep in regeringskringen leidden.
Grootste opdracht voor Metsola vindt In ´t Veld dat ze de rol van het Europees Parlement assertiever moet gaan vormgeven in de verhouding met de Europese Commissie en de lidstaten. Eind vorig jaar, na haar kandidatuur zei Metsola al tegen Binnenlands Bestuur dat een krachtiger rol tussen de Europese co-wetgevers bovenaan haar lijstje staat.

Straatsburg

Ook de Europese lokale en regionaal bestuurders in het Comité van de Regio’s (CvdR) zijn erg tevreden met haar verkiezing. CvdR-president Tzitzikostas: ‘Zoals we tijdens onze eerdere ontmoetingen hebben besproken, zijn we bereid om nauw samen te werken aan de verwezenlijking van onze gedeelde ambitie om een duurzamer, socialer en veerkrachtiger Europa tot stand te brengen. Wij moeten ook cohesie als een fundamenteel beleid en een fundamentele waarde in het hart van de EU plaatsen om ervoor te zorgen dat elke persoon en gemeenschap zich van de pandemie herstelt en sterker wordt.’

Blijdschap is er ook in Straatsburg. Een regionale krant kopte na de verkiezing van Metsola al veelzeggend: Een president voor Straatsburg. In haar direct na de verkiezing gehouden speech gaf ze aan niet te willen tornen aan de positie van Straatsburg die ook in de Europese verdragen is vastgelegd. De stad Straatsburg maakte in de felicitaties ook direct melding van ‘vreugde om dat standpunt.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie