Advertentie

Onenigheid rond Statenlid Zuid-Holland

Het Zuid-Hollandse Statenlid Fernald stapt uit de commissie die de profielschets voor de nieuwe cdk opstelt. 'Ik ben zwaar onder druk gezet'

ANP
08 februari 2024
zuid-holland.JPG
Het provinciehuis van Zuid-Holland

Nog voordat de provincie Zuid-Holland de profielschets voor een nieuwe commissaris van de Koning heeft vastgesteld, is er onenigheid binnen de commissie die hierover gaat. Statenlid Debora Fernald van Groep Doe STOER heeft besloten uit deze commissie te stappen. Fernald zegt door de andere leden 'zwaar onder druk te zijn gezet', nadat ze vragen had gesteld over de representativiteit van een enquête. Die was gehouden onder duizend inwoners van Zuid-Holland om input te verzamelen.

Profielschets opgesteld

Vertegenwoordigers van vrijwel alle partijen in Provinciale Staten hebben in de afgelopen weken een profielschets opgesteld met eisen en wensen voor een nieuwe CdK, die met ingang van 1 september de huidige commissaris Jaap Smit opvolgt. Alleen Forum voor Democratie doet niet mee aan het hele proces. De partij vindt dat een commissaris, en ook een burgemeester, door de burger gekozen zou moeten worden.

Vertekend beeld

De overige partijen in de Staten hebben wel gewerkt aan de profielschets. Hiervoor is door een extern onderzoeksbureau ook een enquête gehouden en er zijn straatinterviews afgenomen om informatie te verzamelen. Volgens Fernald, die met haar one-issuepartij strijdt tegen onrecht en racisme, geven de uitkomsten hiervan mogelijk 'een vertekend beeld'. Ze betwijfelt hoe representatief het onderzoek is en stelde daar vragen over. Het leidde volgens Fernald binnen de commissie tot 'een sfeer die dusdanig vijandig' was, dat ze besloot eruit te stappen.

Heel jammer

Sinan Özkaya, die als fractievoorzitter van de grootste partij GroenLinks-PvdA de commissie leidt, bevestigt het vertrek van Fernald. Hij vindt het 'heel jammer', maar benadrukt het belangrijk te vinden dat iedereen binnen de commissie op één lijn zit. De Zuid-Hollandse Staten stellen komende woensdag in een extra vergadering de profielschets vast. Vervolgens start de sollicitatieprocedure.

Non-binair

De nieuwe commissaris van de koning van Zuid-Holland kan ook non-binair zijn. In de profielschets staat: 'Zuid-Holland zoekt een commissaris van de Koning (m/v/x)'. De x staat voor mensen die zich niet als man en niet als vrouw identificeren. Op dit moment hebben alleen Drenthe (Jetta Klijnsma) en Noord-Brabant (Ina Adema) een vrouwelijke commissaris. In de andere provincies is dat een man. Zuid-Holland zoekt een commissaris die onder meer betrokken, verbindend, ervaren en inspirerend is, zo staat in de profielschets.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie