Advertentie

Zuid-Holland worstelt met samenwerking China

Coalitiepartijen VVD, BBB en CDA zien een meerwaarde in de handelsrelatie met het Aziatische land, maar de oppositie maakt zich zorgen.

ANP
11 april 2024
ANP Haven Rotterdam
ANP/Hollandse Hoogte/Nico Garstman

De provincie Zuid-Holland worstelt met de vraag in hoeverre het wil blijven samenwerken met China. De coalitiepartijen VVD, BBB en CDA zien wel meerwaarde in de handelsrelatie met het Aziatische land, terwijl GroenLinks-PvdA zich daar juist 'ernstige zorgen' over maakt. De grootste fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland wijst op de schendingen van mensenrechten, de verhalen over spionage en het 'stelen' van kennis door China.

Programmamanager Digitaal

JS Consultancy
Programmamanager Digitaal

Resourcemanager COC2

JS Consultancy
Resourcemanager COC2

Afbouwen?

'Laten we de realiteit onder ogen zien: China wordt niet opener en vriendelijker en het is verre van ondenkbaar dat China in toenemende mate gaat botsen met de EU en zijn lidstaten', zegt Adem Negash van GroenLinks-PvdA. 'Wat ons betreft bouwen we ongewenste strategische afhankelijkheden van China verder af.'

'Tijdje links laten liggen'

Ook diverse oppositiepartijen pleiten daarvoor. 'Wat we nu doen, is de kok naar de keuken in China brengen, ons boekje met recepten afgeven en later weer gerechten in China kopen', aldus Harm Groenendijk van PVV. 'We moeten China een tijdje helemaal links laten liggen, zodat ze de tijd hebben om hun eigen problemen op te lossen en wat meer een mondiale speler te worden in plaats van 'China first'.'

Faciliterende rol

De Zuid-Hollandse Staten bespraken in een commissievergadering de internationale strategie voor de periode 2024-2027. Vermoedelijk wordt die strategie vastgesteld tijdens de Statenvergadering op 15 mei. Het college van Gedeputeerde Staten stelt na een evaluatie voor om de structurele contacten met China 'geleidelijk te verminderen' en alleen nog een faciliterende rol te spelen in bijvoorbeeld handelsmissies als het bedrijfsleven daarom vraagt.

In mei toch weer bezoek

'Het werkt in China anders dan in andere landen. De deuren gaan open als er een gedeputeerde meekomt, anders blijven ze dicht', aldus gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen (EU en internationaal, BBB). Daarom gaat haar collega Meindert Stolk (economie, CDA) eind mei toch weer met zo'n vijftig bedrijven naar een grote tuinbouwbeurs in de Chinese hoofdstad Beijing.

Hebei

Zuid-Holland heeft al jaren een samenwerkingsverband met Hebei, een provincie in het noordoosten van China nabij Beijing met 75 miljoen inwoners. Die overeenkomst loopt in 2025 af en wordt dan wat het college betreft 'anders ingericht'. De Staten beslissen hier later dit jaar over. Ze nemen dan ook de resultaten mee van het bezoek van Stolk.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie