Advertentie

Ondanks verdeeldheid toch nieuw cultuurpaleis

Den Haag zet de plannen met het Spuiforum oftewel cultuurpaleis toch door. De raad is tot op het bot verdeeld en de wethouder kreeg een motie van wantrouwen.

01 november 2013

De gemeenteraad van Den Haag heeft in de nacht van donderdag op vrijdag definitief groen licht gegeven voor de bouw van het omstreden Spuiforum. Tegenstanders vinden het project een verspilling van belastinggeld, maar slaagden er niet in de komst van het cultuurpaleis te blokkeren. Ook een motie van wantrouwen tegen verantwoordelijk wethouder Marnix Norder haalde het niet.

Ophef

Over de bouw van het grote theater in het stadscentrum was en is veel te doen. Door de ophef dreigde de Haagse coalitie in de zomer te vallen. De gemeenteraad bleef tot op het laatste moment verdeeld over de kwestie. De motie van wantrouwen tegen Norder kreeg steun van de voltallige oppositie.
 
181 miljoen euro 

Ondanks de tegenstand lag de uitkomst van de raadsvergadering donderdag al vast. De hoofdrolspelers maakten hun keuze al voor de raadsleden bijeen waren gekomen. De gemeente wil maximaal 181 miljoen euro uittrekken voor het project.
 
Raad van State

De tegenstanders van het Spuiforum accepteren het raadsbesluit niet en willen naar de Raad van State stappen. Ook hopen ze dat het besluit na de gemeenteraadsverkiezingen wordt teruggedraaid, maar volgens cultuurwethouder Norder is dat niet waarschijnlijk. ,,Dan verspilt het college miljoenen.'' Het Spuiforum moet tussen nu en 2018 worden gebouwd en gaat onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater worden daarvoor gesloopt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie