Advertentie

SP Noordoostpolder: raadsvergoeding naar familie

De SP in Noordoostpolder wil dat de gemeente de vergoeding van haar raadsleden voortaan overmaakt naar familieleden of bekenden van de partijleden. De gemeente weigert al sinds 2014 de vergoeding over de maken naar de partij.

28 november 2017

De SP in Noordoostpolder wil dat de gemeente de  vergoeding van haar raadsleden voortaan overmaakt naar familieleden of bekenden van de partijleden. De gemeente weigert al sinds 2014 de vergoeding over de maken naar de partij.

Belastingaftrek

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kwam de SP voor het eerst in de gemeenteraad van Noordoostpolder. Van meet af aan wilde de nieuwbakken raadsleden dat hun raadsvergoeding, zoals gebruikelijk is bij de SP, naar het hoofdbureau van de partij zou worden overgemaakt. Die keert op haar beurt een vergoeding uit aan de gemeenteraadsleden. Die vergoeding bedraagt ongeveer 25 procent van het totaalbedrag. De rest van het geld gebruikt de partij voor scholing van raadsleden en partijkader en voor reclamecampagnes. De manier van betalen stelt de SP leden daarnaast in staat om het bedrag dat de partij inhoud als gift van de belasting af te trekken. De gemeente Noordoostpolder wilde hier echter niet aan meewerken.

Onafhankelijk
Reden voor  SP-fractievoorzitter Tjitske Hoekstra om naar de rechter te stappen. De rechtbank  Midden-Nederland oordeelde echter op 22 februari dit jaar dat de gemeente de raadsvergoeding niet rechtstreeks hoeft over te maken aan de SP. Rechtstreekse betaling van raadsleden door een politieke partij zou volgens de rechter de onafhankelijkheid van het raadslid in gevaar kunnen brengen, omdat een politicus daarmee in een financieel afhankelijke positie van de partij zou komen.

Rechtstreeks
De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk stuurde in september dit jaar een brief naar alle gemeenten en provincies waarin hij opriep de raadsvergoeding niet langer over te maken naar de partij, maar rechtstreeks naar de personen zelf. Dit zeer tegen de zin de de SP. Vorige maand bleek dat ruim een derde van de gemeente de betaling aan de partij had stopgezet en aan de raadsleden een eigen rekeningnummer had gevraagd.

Merkwaardig en jammer

Fractievoorzitter Hoekstra heeft nu gevraagd of de gemeente de raadsvergoeding wil storten op rekeningnummers van familieleden en vrienden van de SP-politici. Het ziet er niet naar uit dat de gemeente gehoor gaat geven aan dit verzoek. Op vragen uit de gemeenteraad noemde burgermeester Aucke van der Werff het voorstel van de SP ‘merkwaardig en jammer’. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Donkers / medewerker
Dit gaat wel heel erg raar worden.

Noemen we dat niet gewoon katvangers?

Ik wil mijn salaris ook wel op de bankrekening van mijn demente oma hebben. Fiscaal erg aantrekkelijk voor mij.

Ik denk dat de SP toch wat meer moet nadenken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / gepens.
Gewoon niet ingaan op dergelijke rare SP-fratsen. Lonen en/of vergoedingen behoren in het rechtsverkeer gewoon op de bankrekeningen te komen van degenen, die een dienstbetrekking hebben. Wat die met hun geld doen moeten ze zelf weten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Arjan
Typisch voor de SP dit. Als de SP geld nodig heeft, kan het beter aan dochter FNV vragen of zij niet wat aan de partijkas kunnen bijdragen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie