Nederlanders willen dat een nieuw kabinet de maatschappelijke problemen op onder andere het gebied van inkomen, immigratie en wonen aanpakt. Maar ze hebben er volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) weinig vertrouwen in dat dat ook gaat gebeuren. Het SCP onderzocht de stemming onder kiezers in aanloop naar de verkiezingen van 22 november en stelt dat het vertrouwen in de politiek nog steeds laag is.
Kiezer heeft weinig hoop op verandering
Na de val blijft het vertrouwen laag in vergelijking met de afgelopen vijftien jaar.

Grote maatschappelijke problemen niet opgelost
Voor de val van het kabinet in juli waren drie op de vijf Nederlanders ontevreden over de politiek in Den Haag, aldus het SCP dat zich baseert op enquêtegegevens die tot en met juni zijn verzameld en aanvullend onderzoek in augustus en september. Na de val bleef het vertrouwen laag in vergelijking met de afgelopen vijftien jaar.
Nederlanders zien de grote maatschappelijke problemen door de politiek niet opgelost, waaronder - zoals zij het ervaren - het disfunctioneren van de politiek zelf. ‘De (landelijke) politiek zelf is voor velen een bron van zorg en mensen verwachten ook op dit gebied verbeteringen van een nieuw kabinet’, aldus het planbureau. ‘Daarbij gaat het ten eerste om het daadkrachtig aanpakken van problemen, en ten tweede om het beter luisteren naar wat mensen willen.’
Zorgen over onervaren politici
Maar dat er onder de opvolgers van het kabinet-Rutte IV ook daadwerkelijk iets gaat veranderen, zien mensen niet snel gebeuren. Volgens het SCP hebben ze zorgen over problemen die door de verkiezingen voorlopig niet worden opgelost, over onervaren politici en over een mogelijk lange formatie die Nederland tegemoet gaat.
Verder verwacht de kiezer van een nieuw kabinet: een goede staat van de gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid op straat.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De partijprogramma’s van NSC en CDA zijn toch zeer hoopvol. Men ziet in dat de huidige groei van Nederland niet te handhaven is. Voor het CDA, dat jarenlang de grote aanjager is van arbeidsmigratie, is dit echt een omslag. Kwantitatieve groei loopt door alle probleemdossiers heen. Als dat niet wordt opgepakt, dan glijden we af naar een derde wereldland. Als de politiek er nooit, nooit in slaagt om te praten over hoe Nederland en de Nederlandse economie er over 50 jaar uitziet, dan houdt het op. We hebben maar één land en als we dat verzieken kunnen we nergens meer heen.