Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbouwen noodzaak

De conclusie van Martin Sommer dat we voorlopig maar even moeten stoppen met veranderen van het lokaal bestuur, komt op een verkeerd…

We hebben een halsoverkopstaat, zo betoogde Martin Sommer onlangs in de Volkskrant. Naar aanleiding van een door Binnenlands Bestuur en het Nederlands Gesprek Centrum georganiseerd debat over de lokale democratie schreef Sommer een stuk waarin hij de stelling aanging dat Nederlands onophoudelijk ondersteboven wordt gegraven, vooral in bestuurlijke zin. ‘Als niets vaststaat, als het roer om het openbaar bestuur nog zesmaal om moet, waarom zou je als burger dat bestuur nog serieus nemen’, vroeg hij zich af.

Een visie die op z’n minst opmerkelijk te noemen is. De decentralisatie in het sociaal domein is de grootste bestuurlijke operatie van de afgelopen honderd jaar geweest. Doordat het rijk tal van taken heeft overgeheveld naar gemeenten is een transformatie van het decentraal bestuurlijk stelsel nodig. Gemeenten realiseren zich dat ze niet alles alleen afkunnen en gaan samenwerkingen aan. Ze kiezen voor schaalvergroting, want het alternatief is korten op uitgaven die burgers treffen.

Tijdens het debat bogen professoren als Peter van Lieshout, Marcel Boogers, Maarten Allers en Alexander Rinnooy Kan zich over de vraag welke bestuurlijke veranderingen nodig zijn om de maatschappelijke veranderingen het hoofd te bieden. Met wie moet je samenwerken, welke schaalgrootte is nodig voor behoud van slagkracht en legitimiteit? Hoe moet de financiële verhouding tussen rijk en gemeenten worden geregeld? Moeten gemeenten zelf meer in staat worden gesteld belastingen te heffen?

Vragen waarmee iedere gemeente zich geconfronteerd ziet. De conclusie van Sommer dat we voorlopig maar even moeten stoppen met veranderen van het lokaal bestuur, komt op een verkeerd moment. De tijd om op de lauweren te rusten en even niet aan de regelingen te morrelen komt ongetwijfeld wel weer een keer.

Maar zeker niet nu. Nu is de tijd om de bestuurlijke realiteit in de pas te laten lopen met de maatschappelijke realiteit. Om vormen te zoeken die een goede uitvoering van de jeugdzorg, de participatiewet en de Wmo bevorderen. In de huidige situatie hebben we meer aan een halsoverkopstaat dan een opjehandenzittenstaat.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michel

Bravo! En nu hoor ik graag hoe het dan zou moeten.

Op 21 oktober 2016, 08:13
criticus

De belangrijkste vraag wordt echter niet gesteld.
Is de bestuurlijke verandering nodig, of is het slechts een afleidingsmanoeuvre om niet te hoeven praten over de kwaliteit (of het gebrek daaraan) van de bestuurders zelf.
Zonder de juiste kwaliteit op het juiste niveau heeft (staatsrechtelijk) reorganiseren of transformeren immers weinig zin?

Op 21 oktober 2016, 11:06

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in