Advertentie

Schoolmeesters en Necker begraven strijdbijl

De Somerense ex-wethouder Schoolmeesters voert niet langer procedures tegen Necker. Hij begrijpt hoe conclusies over hem tot stand kwamen.

23 november 2022
aanbesteding-handen-shutterstock.jpg
Shutterstock

De weggestuurde Somerense wethouder Guido Schoolmeesters, nu raadslid in dezelfde gemeente, stopt met juridische stappen tegen onderzoeksbureau Necker van Naem. Dat schrijft hij in een verklaring op LinkedIn. Necker van Naem is bereid om het verdere getuigenverhoor te beëindigen.

Integriteitskwestie

Dat getuigenverhoor had Necker ingezet om het door Schoolmeesters geschetste beeld van het bureau en het onderzoeksrapport over zijn integriteitskwestie te herstellen. Schoolmeesters werd vorig jaar februari weggestuurd door de gemeenteraad, nadat hij zelf weigerde te vertrekken na een motie van wantrouwen. Die motie werd ingediend, nadat Necker na hun integriteitsonderzoek concludeerde dat Schoolmeesters zijn zoon had bevoordeeld bij het kopen van een huis in Someren. De onderzoekers spraken daarbij van verwijtbaar, niet-integer handelen.

Verkiezingswinst

Volgens Schoolmeesters was hem niets te verwijten. Hij vocht zijn ontslag juridisch aan en de rechter stond een voorlopig getuigenverhoor van enkele ambtenaren van de gemeente Someren toe. Dat was volgens Schoolmeesters nodig om te achterhalen op basis van welke informatie de conclusies in het rapport van Necker waren getrokken. Na de verkiezingswinst van zijn Gemeenschapspartij, de partij werd de grootste, bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 was Schoolmeesters echter bereid de juridische stappen af te blazen ‘als iedereen bereid is over het verleden heen te stappen’. Hij was namelijk weer beschikbaar als wethouder. ‘Als ik weer terug mag komen als wethouder, dan staak ik uiteraard de juridische weg.’

Geen wethouder

Maar in april bleek dat andere partijen dat niet zagen zitten. Daarop koos de Gemeenschapspartij eieren voor zijn geld en schoof een andere wethouderskandidaat naar voren. Schoolmeesters had veel voorkeursstemmen en die mensen hadden hem graag terug als wethouder, ‘maar als bij andere partijen die wens er niet is, dan kan het niet. En Someren is ook gebaat bij bestuurlijke rust, aldus lijsttrekker Bart de Groot destijds tegen Omroep Brabant. Schoolmeesters nam wel zijn raadszetel in. Ook besloot hij in april 2022 om te stoppen met de getuigenverhoren. Daarna was het de beurt van Necker en zijn er vervolgens nog enkele getuigen meer gehoord, schrijft Schoolmeesters op zijn LinkedIn-pagina, nadat hij al heeft aangegeven de afgelopen tijd te hebben gereflecteerd op alles.

Begrip

‘Afgaande op hetgeen door bepaalde getuigen is verklaard, kan ik nu begrijpen hoe het onderzoeksbureau tot haar conclusies is gekomen’, vervolgt hij. Weliswaar voelt Schoolmeesters ‘zich onrecht aangedaan’ door ‘zaken’ die zijn gebeurd in de behandeling van het rapport en de beantwoording van raadsvragen door het college van B&W. Dat is bij de getuigenverhoren wel voldoende duidelijk geworden, aldus de ex-wethouder. ‘Daar heeft Necker van Naem niets mee te maken.’

1 euro

Onlangs heeft hij Necker verteld geen verdere stappen richting hen te ondernemen. Nadat ook Necker bereid bleek het verdere getuigenverhoor te beëindigen, zijn afspraken gemaakt, onder meer om niet verder tegen elkaar te procederen. Ook betaalt Schoolmeesters 1 euro aan Necker als een ‘symbolische tegemoetkoming’ in de kosten die Necker heeft moeten maken om zich te verdedigen. Hij hoopt hiermee een ‘roerige periode’ te kunnen afsluiten en wil zich nu graag ‘ten volle kunnen richten op een constructief en integer openbaar bestuur van onze gemeente’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Wonderlijke afloop. Nu onderzoek naar zowel het handelen van Necker van Naem als dat van Schoolmeesters?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie