Advertentie

Scherpenzeel stapt uit overleg over herindeling

Het Scherpenzeelse college weigert nog langer met de provincie Gelderland te praten over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. De provincie betreurt het besluit, maar gaat wel door met de herindelingsprocedure.

01 oktober 2020
bedreiging-vuist.jpg

Het college van Scherpenzeel weigert nog langer met de provincie Gelderland te praten over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. De provincie betreurt het besluit en hoopt dat het college ‘nog op zijn schreden terugkeert’, aldus gedeputeerde Jan Markink (VVD). De provincie gaat wel door met de herindelingsprocedure.

Wassen neus

Het Scherpenzeelse college heeft geen vertrouwen in de zogeheten arhi-procedure (herindelingsprocedure) die de provincie Gelderland medio juli is gestart. ‘De provincie stuurt te veel op herindeling aan’, stelt wethouder Izaäk van Ekeren (SGP), die de bestuurlijke toekomst van gemeente in portefeuille heeft. Het zogeheten open overleg, onderdeel van de arhi-procedure, wordt een wassen neus, zo vreest Scherpenzeel. ‘De provincie zegt dat alle varianten openliggen, maar dat is niet zo. Waarom start je dan een arhi-procedure?’, aldus Van Ekeren. Er liggen wat Gedeputeerde Staten (GS) betreft drie varianten voor: het behoud van zelfstandigheid, strategische samenwerking met Barneveld (bijvoorbeeld ambtelijke samenwerking) en herindeling met Barneveld.  

 

Knip

De gemeente vindt dat eerst naar de bestuurlijke opgaven van de gemeente worden gekeken. Pas als die helder in kaart zijn gebracht, moet de vraag op tafel komen of de gemeente die opgaven zelfstandig kan oppakken, in samenwerking met andere gemeenten in de regio of dat toch herindeling de beste oplossing is, aldus Van Ekeren. GS weigeren die knip in het proces aan te brengen. Van Ekeren: ‘De provincie is niet bereid met frisse blik naar de bestuurskracht van Scherpenzeel te kijken.’ De gemeente stelt dat zij voldoende eigen bestuurskracht heeft om zelfstandig te kunnen blijven.

 

Beperkte rol

Op de vraag of Scherpenzeel zichzelf nu niet buiten spel plaatst, antwoordt de wethouder ontkennend. ‘De rol van Scherpenzeel was toch al beperkt.’ Dit omdat de provincie het voortouw voor de herindelingsprocedure heeft genomen. Daarnaast is er straks nog de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. Ook loopt er nog het bezwaar van de gemeente, ingediend bij de commissie rechtsbescherming van de provincie, tegen het besluit van de provincie een arhi-procedure te starten. Die zaak dient volgende week.

 

Betreuren

GS van Gelderland betreuren het dat het Scherpenzeelse college heeft besloten om niet verder mee te praten over de eigen toekomst. De provincie gaat wel door met het participatietraject, dat volgende week van start gaat. ‘Ik vind het oprecht jammer dat het college van Scherpenzeel deze kans niet aangrijpt. Als het zelfstandigheidsscenario zo sterk is, zal dat immers uit dit traject ook blijken’, aldus gedeputeerde Jan Markink in een schriftelijke reactie. Hij stelt dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft aangedrongen op een vergelijking tussen meerdere scenario’s.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie