Advertentie

Ambtenaren opzij voor gevluchte Oekraïners

Ambtenaren en bestuurders in Scherpenzeel wijken voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in het gemeentehuis.

15 maart 2022
Wimar Jaeger - gemeente Scherpenzeel
Wimar JaegerGemeente Scherpenzeel

Scherpenzeel wil Oekraïense vluchtelingen gaan opvangen in het gemeentehuis. Bestuurders en ambtenaren moeten daarom verkassen naar een andere vleugel in het gebouw.

De bedoeling is dat een speciaal deel van het gemeentehuis aan de Stationsweg voor de opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne wordt ingericht: de Villa. Die zal daar overigens dan eerst nog daarvoor geschikt moeten worden gemaakt.

Aannemers

De gemeente gaat deze week aannemers benaderen met het verzoek offertes in te dienen voor ombouw van de kantoorruimtes tot tijdelijke woon- en opvangvoorziening. ‘We nemen graag onze verantwoordelijkheid om deze oorlogsvluchtelingen een veilige plek te bieden’, aldus waarnemend burgemeester Wimar Jaeger. ‘De nood is enorm. We slaan de handen in een om met elkaar goede, veilige en waardige opvang te regelen.’ De Villa kan op korte termijn geschikt worden gemaakt dus treft de gemeente intern maatregelen om dat mogelijk te maken.

Ook zijn opties in beeld voor de opvang van oorlogsvluchtelingen voor de wat langere termijn, op locaties van 15-50 mensen en er zijn gesprekken met eigenaren gevoerd. De verwachting is dat besluiten over die locaties binnen twee tot drie weken kunnen worden genomen.

Landelijke afspraak

Elke gemeente moet ook voorbereid zijn op mogelijke noodopvang bij grotere vluchtelingenstromen. De landelijke afspraak is dat per veiligheidsregio voorlopig 2000 vluchtelingen worden opgevangen. De gemeente verwacht niet dat er op korte termijn een beroep op Scherpenzeel wordt gedaan. Maar uit te sluiten is het ook niet en daarom zijn er voorbereidingen getroffen om klaar te staan indien nodig.

Particuliere opvang

In Scherpenzeel zijn momenteel zo’n tien vluchtelingen opgevangen bij particulieren. Bij de gemeente is een coördinator aangesteld om mensen die zelf opvang/een logeeradres aanbieden zo goed mogelijk te verwijzen en waar mogelijk te helpen. Ook is een registratie opgezet waarin wordt bijgehouden waar vluchtelingen worden opgevangen in de gemeente.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie