Advertentie

Nieuwe waarnemend burgemeester Scherpenzeel

Wimar Jaeger is de nieuwe waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. Hij is dinsdagavond benoemd door de Gelderse commissaris van de koning John Berends. Jaeger volgt de ontslagen Eppie Klein op. Jaeger, voormalig wethouder van Hilversum, heeft tijdens zijn wethouderschap meerdere integriteitsonderzoeken aan zijn broek gehad. Klein is door de cdk ontslagen omdat hij niet-integer zou hebben gehandeld.

07 december 2021
scherpenzeel-gemeentebord--klein.jpg

De Gelderse commissaris van de koning John Berends heeft Wimar Jaeger dinsdagavond benoemd als nieuwe waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. Hij volgt de ontslagen Eppie Klein op. Jaeger, voormalig wethouder van Hilversum, heeft tijdens zijn wethouderschap meerdere integriteitsonderzoeken aan zijn broek gehad. Klein is door de cdk ontslagen omdat hij niet-integer zou hebben gehandeld.

Voorlopige voorziening

De weg om een nieuwe waarnemend burgemeester te benoemen was vrijgemaakt na een uitspraak van de voorlopige voorzieningenrechter, eind vorige maand. Klein, die per 8 oktober door Berends naar huis werd gestuurd, wilde via een voorlopige voorziening terugkeren op zijn post, totdat zijn bezwaar en bodemprocedure tegen het ontslag door Berends was afgehandeld. De rechter stelde echter dat het niet in het belang van Scherpenzeel is als Klein zou terugkeren. Een deel van de raad en de commissaris van de koning hebben geen vertrouwen meer in Klein.

 

Kroonbenoemde burgemeester

Berends had al eerder gezegd twee waarnemers klaar te hebben staan, maar wilde met een benoeming wachten totdat de voorlopige voorzieningenrechter uitspraak had gedaan. De keuze is gevallen op de 56-jarige Jaeger (D66). Hij is onder meer waarnemend burgemeester van Oostzaan, wethouder in Hilversum en interim wethouder in Muiden geweest. De benoeming is afgestemd met een delegatie van de Scherpenzeelse gemeenteraad, aldus een persbericht van de provincie Gelderland. Jaeger blijft waarnemer in Scherpenzeel totdat er een kroonbenoemde burgemeester wordt benoemd. De procedure hiervoor wordt na de raadsverkiezingen van maart gestart. De verwachting is dat volgend najaar een kroonbenoemde burgemeester wordt beëdigd.    

 

Verbindend

‘Wimar Jaeger is een ervaren bestuurder die in zijn carrière meermaals heeft laten zien op een aanmoedigende en toegankelijke wijze partijen tot elkaar te kunnen brengen en te verbinden.  Zijn stijl wordt gekenmerkt als besluitvaardig, betrokken en verbindend en hij is gemotiveerd om samen met het college en de gemeenteraad bij te dragen aan een mooie toekomst voor Scherpenzeel’, aldus de persverklaring van de provincie Gelderland.

 

Dubbelrol

Klein is door Berends ontslagen omdat hij niet integer zou hebben gehandeld. Aan de integriteit van zijn opvolger Jaeger werd in Hilversum meerdere keren getwijfeld. Zo hebben de Gooi- en Eembode, NH-nieuws en Follow the Money de integriteit van Jaeger eerder in artikelen aan de orde gesteld. De Gooi- en Eembode stelde in april 2019, na eigen onderzoek, vraagtekens bij de dubbelrol van de wethouder. Jaeger was van 2014 tot 2020 wethouder in Hilversum. FTM schreef er in september van dat jaar over; zes maanden voordat Jaeger vorig jaar opstapte. In zijn Hilversumse tijd werden drie integriteitsonderzoeken naar het handelen van Jaeger uitgevoerd, de laatste naar enkele nevenfuncties, zo schreef FTM. Hij gaf onder meer subsidie aan stichtingen waarvan hij zelf in het bestuur zat, aldus FTM. NH-nieuws schreef, nadat Jaeger zijn vertrek per 5 maart aankondigde, dat Jaeger als wethouder in Hilversum nooit onomstreden was. ‘De laatste jaren lag de D66'er meerdere malen onder vuur, onder meer vanwege integriteitskwesties’, aldus NH-nieuws in januari 2020.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Scherpenzeeler
Die CdK heeft ook niet echt voelsprieten om nu een burgemeester met vroegere integriteitsissue te sturen naar Scherpenzeel. John Berends wordt wel steeds meer een brokkenpiloot.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
ing. R.A. Machielse
Tja, een bewezen verbinder met zo'n opmerkelijk CV. Je bent toch geneigd om Berends niet helemaal op zijn woord te geloven.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Begrijp ik nu dat de CdK in principe BIJ WIJZE VAN SPREKEN iedere bevriende boerenpummel uit de klei kan trekken en aanstellen als interim burgermeester, of zijn hier criteria aan verbonden? Is de voltallige gemeenteraad als hoogste bestuursorgaan van de gemeente niet aan zet om hierover formeel te besluiten in een raadsvergadering i.p.v. een vooraf geselecteerde "delegatie" van de raad?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
P.Pluim
CdK Gelderland exit en wel zo spoedig mogelijk!!!!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie