Advertentie

Samenleving ontregeld door bureaucratie overheid

De overheid heeft te veel regels en procedures bedacht en daarmee een overmatige bureaucratie veroorzaakt. Daar hebben burgers, ondernemers en allerlei andere beroepsgroepen last van. Het is allemaal het gevolg van een uit het lood geslagen verhouding tussen overheid en samenleving.

01 september 2011
Maakbaarheid
Dat concludeert het wetenschappelijk instituut van het CDA donderdag. De overheid heeft zich 'gulzig' laten leiden door de idee van maakbaarheid van de samenleving en haar bevoegdheden te ver opgerekt. Werd bijvoorbeeld vroeger in een buurt door de bewoners zelf naar een leuke onderlinge samenhang gezocht, nu doet de overheid dat vaak. Aan de andere kant verwacht de burger inmiddels dus ook van die overheid dat zij problemen oplost waarmee hij vroeger zelf aan de slag ging.

Boerenverstand
De overheid moet de idee van maakbaarheid loslaten, de burgers met vertrouwen tegemoettreden en ze niet te veel uit handen willen nemen, zegt het instituut. Burgers zijn vaak van goede wil en de samenleving zelf heeft een fiks probleemoplossend vermogen. Van begrippen als 'boerenverstand' en het 'timmermansoog' hoef je heus niet bang te zijn, valt op te maken uit het rapport van het instituut.

Experimenten
Goede regels zijn natuurlijk in veel gevallen echt noodzakelijk, maar dan moet wel het waarom ervan duidelijk zijn bij iedereen. Er zouden experimenten met regelvrije zones moeten komen. ,, Laat de regelgevende instantie aantonen dat de regel noodzakelijk is en niet tot onnodige bureaucratie leidt." Het instituut wil bijvoorbeeld ook meer vergunningsvrije evenementen en meer vrijheid voor vrijwilligers.


De overheid moet ook verder nee durven verkopen als haar iets wordt gevraagd. En we moeten allemaal accepteren dat er altijd incidenten zullen zijn. Ook moet niet elk incident meteen weer worden afgeplakt met 'nieuwe regelgeving'.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / adviseur
@Martin, Dat lijkt me nou eens een leuk experiment. Wie levert het beste resultaat op de langere termijn? Diegene die blijft na confrontatie en die zegt te zien of er wat valt te leren van het gebeurde of diegene die een verlaten plek opvult en direct "krachtige maatregelen treft zodat dit noooit weer gebeurt".
Nick / concerncontroller
De overheid zit nu in een positie waarin ze alle klappen moet opvangen (en dat met verve doet).
Voor de pers is het makkelijk om 'de overheid' maar steeds de schuld te geven. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk en voedt de gevoelens van een deel van de samenleving.
Veel juristen aan de andere kant hebben het vooral druk om te kijken hoe de regels zó kunnen worden uitgelegd dat er niet gebeurt wat de bedoeling van de regels is en laten dit door rechters bevestigen.
De politiek dekt zich vervolgens in door op basis van incidenten weer aanvullende regels te maken.

Zo lang rechters de wet letterlijk nemen en niet zoals deze is bedoeld, zo lang de pers lui is en de overheid als makkelijk slachtoffer blijft gebruiken en zo lang de politiek in de verdediging blijft, zal; er weinig veranderen.
Marc Daans
De analyse van het CDA betreft een fundamenteel debat. De geboden oplossingen worden echter op een operationeel niveau bedacht. Hetgeen wat eigenlijk verandering behoeft, namelijk de invulling van de politieke representatie, wordt helaas en wederom niet ter discussie gesteld. Dat zou pas een fundamentele wijziging in de mogelijke aanpak van dit probleem zijn.
Martin / ambtenaar (ook niet uit Alphen a/d Rijn)
'We moeten allemaal accepteren dat er altijd incidenten zullen zijn. Ook moet niet elk incident meteen weer worden afgeplakt met nieuwe regelgeving'.

Hear, hear. Maar wat nu als er toch weer een ramp gebeurt, de media op hoge toon vragen wat de minister gaat doen om ervoor te zorgen dat dit nooooit meer kan gebeuren, en de minister zegt dat hij nu eens niets gaat doen? In ieder geval niet met nieuwe regelgeving of andere maatregelen komt? Ik denk dat de minister heel snel zijn koffers kan pakken.

En over die vergunningvrije evenementen: als er zich tijdens dat evenement iets voordoet, is dan niet te verwachten dat de media hier toch de overheid voor aansprakelijk stellen, hoe dan ook?

Er wordt van de politiek weer heel wat gevraagd, maar wanneer kijken de media nu eens naar zichzelf?
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Eens met Martin. De media zijn te hyperig en te gulzig naar "schuldigen" en de politiek is te angstig om nee te verkopen.
herman / wao
wat de politiek zch moet afleren om zich overal mee te bemoeien. laten ze maar op zich zelf letten . neem hetvoorbeeld van het Koninklijk Huis daar hebben zij zich niet druk over te maken . de bevolking heeft hier zijn inbreng en niet de regering die beslist wat daar gaat gebeuren.
Peter / sr. adviseur
Mee eens. Als er iets gebeurd moeten er maar weer regeltjes komen. Nee durven zeggen is uit den boze. De media roepen ook als een kip zonder kop en moet ook eens op hun plaats worden gezet. Overigens hebben niet alleen burgers, bedrijven etc. last van bureaucratie en onnodig gecompliceerde regels. Ook de ambtenaren hebben dat. Zij worden ook geconfronteerd met door de politiek gemaakte onnodige en onnodig gecompliceerde regels, soms nog tegenstrijdig ook, terwijl zij - mede door allerlei ondoordachtige bezuinigingen - dit met steeds minder (ervaren) mensen moeten doen en - dank zij de wet dwangsommen - ook in minder tijd. Daarnaast is het noodzakelijk dat Nederland zich eens harder opstelt richting "Brussel" als daar weer eens iets wordt verzonnen. Een deel van het probleem kan wellicht ook al worden getackeld door het terugbrengen van de mogelijkheid in bezwaar en in beroep te gaan tegen beslissingen. Scheelt enorm in tijd, geld en capaciteit.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Zij die nu het hardst schreeuwen dat er teveel regeltjes zijn, zijn meestal ook de degenen die de oorzaak zijn van die vele regeltjes: nl. de ondernemers, de vrije jongens. Zij die altijd de mazen van het net opzochten voor persoonlijk gewin. Zij doe niet leefden naar de geest van de wet, maar naar de letter. Vervolgens moest dan de wetgever weer aan de slag om zo'n maas in het net te dichten door extra regelgeving. Ik zie het alweer gebeuren. De wet en regelgeving wordt vereenvoudigd. Maar wie gaat daat weer misbruik van maken ? juist weer die zelfde vije jongens.
gerrie
Het is momenteel een grote puinzooi binnen de overheid. Met name die vele procedures, wetten en al die managementlagen zijn overbodig. Die leggen een hele samenleving lam. Snel opdoeken die handel, anders wordt de crisis alleen maar groter.
Jan
Degenen die nu klagen over teveel regels, klagen straks weer als ze persoonlijk last krijgen van het ontbreken van regels. Bijvoorbeeld als hun buurman iets vergunningvrij mag bouwen waarvan de buurman dan veel last heeft doordat die bijv. geen bezonning meer heeft. Of geluidsoverlast van een evenement dat vergunningvrij voor zijn deur plaatsvindt. Kortom: de vrijheid van de één is vaak de onvrijheid van de ander. Een goede belangenafweging blijft dus noodzakelijk en die vindt nu eenmaal slechts plaats als er een vergunning voor nodig is en de wet of verordening dit goed regelt.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het is jammer dat minister Donner zo'n zuinige, calvinistische bonenteller is. Hij zou met veel meer elan en daadkracht zich moeten inzetten voor een slankere, maar krachtiger overheid. Minder regels,
daadkrachtig bestuur en het consequent handhaven van de regels die nodig zijn. Verder moet alle aandacht uitgaan naar het herstellen van de vertrouwensband tussen overheid en burger. Concreet betekent dit ook investeren in je ambtenaren ! Zorg nu al voor een goede en deskundige organisatie in 2016.
Martin / ambtenaar (ook niet uit Alphen a/d Rijn)
Het gedrag van de media is nu als volgt: eerst klagen dat er zoveel regels zijn. Dat dat allemaal de schuld is van de politiek en dat die eens nee moet leren zeggen. Vervolgens gebeurt er een ramp, en dan gaan ze met z'n allen zitten roepen om meer regels. De minister bezwijkt uiteindelijk onder de enorme druk (ja, neem het hem eens kwalijk!), en dan weer met z'n allen klagen dat de minister z'n rug niet recht gehouden heeft. Onder de druk die ze zelf hebben zitten uitoefenen! Maar denk er vooral niet aan om de media ergens op aan te spreken! Dan gedragen ze zich onmiddellijk weer als 'alleen maar de boodschappers van het nieuws.'
Frank Zuylen / stedebouwkundige
Het mooist is de kop van het artikel. Heeft de opsteller van het bericht deze kop zelf bedacht: de samenleving laten ontregelen door de regelgeving (bureaucratie) van de overheid?
Bureaucratie suggereert dat het initiatief voor de regels bij het ambtelijk apparaat zelf ligt. Ik denk dat het wel degelijk de politiek is die daarvoor verantwoordelijk gesteld moet worden. Maar misschien krijgen de politici van hun ambtenaren wel iets anders dan ze eigenlijk gevraagd hebben.
Reindersz
Er zouden experimenten met regelvrije zones moeten komen. ,, Laat de regelgevende instantie aantonen dat de regel noodzakelijk is en niet tot onnodige bureaucratie leidt." Het instituut wil bijvoorbeeld ook meer vergunningsvrije evenementen en meer vrijheid voor vrijwilligers.
Hoe gaan we dat dan regelen? Juist!
een regioburger / consultant
Hadden die geachte deskundige politieke CDA-wetenschappers op dat niveau en met hun faciliteiten niet wat eerder kunnen/moeten beginnen met hun onderzoek en rapport...?
Advertentie