Advertentie

Naam EenHeid Partij mag niet

De Raad van State deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE).

30 januari 2014

De EenHeid Partij mag niet onder deze naam meedoen aan de gemeenteraadverkiezingen in Amsterdam. De Raad van State deed donderdag uitspraak in een zaak die was aangespannen door de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE). De namen lijken te veel op elkaar, oordeelt de hoogste bestuursrechter.

Naamsverwarring

De advocaat van de Partij van de Eenheid betoogde op de zitting van afgelopen maandag dat het centraal stembureau van Amsterdam de Eenheid Partij (EHP) ten onrechte had ingeschreven. De Raad van State is het daarmee eens en voorziet naamsverwarring. Het besluit van het centraal stembureau is daarom vernietigd. Het stembureau draait op voor de proceskosten.

PvdE was eerder
Partijleider Abdoe Khoulani had zijn islamitische Partij van de Eenheid eerder, medio december, aangemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. De partij is sinds 2010 actief in Den Haag en heeft daar twee zetels in de gemeenteraad.
 

Inschrijving weigeren
In de uitspraak van de Raad van State staat dat partijen op basis van registratie niet het alleenrecht kunnen opeisen van algemene begrippen als partij en eenheid, maar dat in dit geval de inschrijving geweigerd had moeten worden. In beide namen zijn de termen eenheid en partij de dominante woorden, wat verwarring kan veroorzaken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
de verwarring beperkt zich door deze uitspraak tot pvda/pvde stemmers.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie