Advertentie

Geen wapenstok voor Rotterdamse boa's

De Rotterdamse driehoek is van mening dat boa's op dit moment voldoende middelen hebben en goed en snel worden ondersteund door de politie.

ANP
22 september 2022
Wapenstok en handboeien
Shutterstock

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Rotterdam krijgen voorlopig geen beschikking over een wapenstok. Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb namens de Rotterdamse driehoek aan de gemeenteraad. Volgens de driehoek (Openbaar Ministerie, politie en burgemeester) hebben de ambtenaren op dit moment voldoende handhavingsmiddelen en levert de wapenstok geen bijdrage aan de verdediging van de boa’s.

Middelen

'Boa’s van Stadsbeheer Toezicht en Handhaving hebben de bevoegdheid tot het gebruik van geweld, volgens de protocollen en richtlijnen van proportionaliteit en subsidiariteit,' zo is te lezen in de brief. 'Daarnaast beschikken zij over handboeien en zijn ze uitgerust met een portofoon, bodycam en steekwerende vesten.'

Back-up van politie

Verder zijn met de politie strikte afspraken gemaakt over operationele samenwerking, ondersteuning en back-up, schrijft Aboutaleb. 'Als ondersteuning nodig is van de politie, zijn zij zeer snel ter plaatse door de telefonische hotline tussen de meldkamer politie en de meldkamer Stadsbeheer. Op plekken waar veel overlast is trekken boa’s samen met de politie op. De driehoek is van mening dat dit momenteel voldoende is.'

Voorwaarden

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) maakte afgelopen juni bekend dat Nederlandse boa's vanaf 1 juli onder voorwaarden een wapenstok mogen dragen en gebruiken. De boa-bonden hebben hier de afgelopen ruim drie jaar voor gelobbyd in Den Haag. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie