Advertentie

Wapenstok voor boa's

Boa's krijgen meer instrumenten om hun taken uit te kunnen voeren.

ANP
23 juni 2022
Wapenstok en handboeien
Shutterstock

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) kunnen vanaf nu worden uitgerust met een korte wapenstok. Boa's die, als de situatie daarom vraagt, geweld mogen gebruiken, krijgen op termijn ook handboeien in hun standaarduitrusting. Dat schrijft minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Ervaren Adviseurs Ruimtelijke Ordening

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Gooise Meren
Ervaren Adviseurs Ruimtelijke Ordening

Teamleider Mediacentrum

Publiek Netwerk in opdracht van Hogeschool Leiden
Teamleider Mediacentrum

Rijbewijzenregister

In de loop van volgend jaar krijgen boa's daarnaast toegang tot het rijbewijzenregister van de RDW, waarmee zij zonder tussenkomst van de politie de identiteit van iemand kunnen vaststellen die geen identiteitsbewijs op zak heeft. Gemeenten die hun boa's met een wapenstok willen uitrusten, moeten daarvoor wel eerst een vergunning aanvragen bij de lokale driehoek van politie, justitie en burgemeester. De driehoek adviseert de minister, die uiteindelijk beslist.

Extra taken

In Nederland werken zo'n 23.000 boa's. Zij werken onder meer als handhavers voor gemeenten, voor boswachters en in het openbaar vervoer. De minister van Justitie en Veiligheid is verantwoordelijk voor het hele stelsel van boa’s. Vanwege de extra taken die de boa's er de afgelopen jaren hebben bijgekregen, vindt de minister dat ze 'bijbehorende instrumenten nodig hebben om hun taak goed en zelfstandig te kunnen uitoefenen'. Dat moet wel in samenwerking met de politie gebeuren.

Coronamaatregelen

Tot nu toe krijgen boa's alleen geweldsmiddelen als hun werkgever heeft aangetoond dat er sprake was van een toename van het aantal geweldsdelicten tegen de handhaver. Zodra dat aantal afnam of gelijk bleef, kon het geweldsmiddel weer worden ingetrokken, terwijl de noodzaak bleef. De justitieminister vindt dat onwenselijk. Vakbond BOA ACP en de Nederlandse Boa Bond pleitten al langer voor de wapenstok bij boa's, zeker toen de agressie tegen hen toenam toen zij de coronamaatregelen moesten handhaven.

Extra geld voor extra boa's

Van de structurele 25 miljoen euro die de Kamer tijdens de begrotingsbehandeling in september heeft vrijgemaakt voor boa's, wil de minister 13 miljoen euro direct aan gemeenten geven. Daarvan moeten gemeenten extra boa's inzetten voor de handhaving in de openbare ruimte. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie