Advertentie

Rotterdam geeft Oekraïners bij particulieren alvast leefgeld

Oekraïners die in de gemeentelijke opvang zitten, kunnen nog geen leefgeld krijgen.

ANP
31 maart 2022
leefgeld
Shutterstock

Oekraïense vluchtelingen die momenteel bij Rotterdamse particulieren worden opgevangen kunnen leefgeld krijgen vooruitlopend op de regeling van het kabinet. Oekraïners die in de gemeentelijke opvang zitten, kunnen dat nog niet. 'Als er in gemeentelijke opvanglocaties speciale behoeften zijn, zoals speciale voeding, dan kunnen ze terecht bij de locaties zelf, bijvoorbeeld het Rode Kruis of het Leger des Heils', zo laat de woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Vincent Karremans weten.

Niet de deur dicht

In gemeentelijke opvanglocaties in Rotterdam verblijven momenteel duizend Oekraïense vluchtelingen. De gemeente Rotterdam heeft zo’n 1100 Oekraïners ingeschreven bij de burgerlijke stand, waarvan er vierhonderd ondergebracht zijn bij Rotterdammers thuis. Rotterdam heeft hiermee het toegezegde aantal van duizend opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen bereikt, maar blijft desondanks vluchtelingen opvangen. 'Het is niet een kwestie van vol en nu de deur dicht, we blijven mensen opvangen in Rotterdam of elders in de regio', aldus de zegsvrouw.

Riviercruiseschepen

Nog niet alle vluchtelingen staan ingeschreven. Daarvoor gaat de gemeente langs de opvanglocaties. De vluchtelingen die aankomen in Rotterdam worden vanuit de noodopvanglocatie en sporthal de Wielewaal in Rotterdam-Zuid overgebracht naar hotels voor een kortdurend verblijf. Vanuit daar stromen ze door naar tijdelijke opvanglocaties bedoeld voor een langere periode. Hiervoor heeft Rotterdam drie riviercruiseschepen gehuurd, die aan kades verspreid door de stad liggen. Ook wordt momenteel een voormalig kantoorpand aan de Smirnoffweg omgebouwd en worden daarin gezinskamers gemaakt, geschikt voor in totaal 160 opvangplekken.

Oekraïense vluchtelingen in Nederland hebben tot zij een baan vinden recht op extra leefgeld, dat wordt uitgekeerd door gemeenten. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen ook alvast leefgeld krijgen in onder meer Den Haag en Utrecht. Deze gemeenten wachten niet op de regeling van het kabinet, die naar verwachting over drie weken klaar is. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie