Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Rode pen

Op 3 maart 1980 begon ik als regio-eindredacteur bij het Brabants Dagblad. Die dag zat ik tegenover een Oude Rot in het vak. Hij vertelde over vroeger. Over hoe de journalistiek tot ver na de oorlog aan de leiband liep van de autoriteiten.

28 januari 2010

Als journalist van de redactie Oss versloeg hij de gemeenteraadsvergaderingen van Megen aan de Maas. Op de fiets ging hij de negen kilometer heen en terug. Vervolgens tikte hij zijn artikel en ging weer negen kilometer heen en weer op de fiets. De burgemeester van Megen controleerde en redigeerde met een rode pen het artikel. Pas daarna mocht het de krant in. Dit speelde zich af in de jaren zestig van de vorige eeuw. Met verbijstering hoorde ik het verhaal op mijn eerste werkdag aan en vroeg of dit nu nog gebeurde. “Nee, dat is nu ondenkbaar”, zei de Oude Rot. Jaren gingen voorbij. De Oude Rot had gelijk, tot...

 

April 2009. Burgemeester Wolfsen (PvdA) van Utrecht zet de huis-aan-huis-krant “Ons Utrecht” onder druk om een onwelgevallig artikel over zijn declaratiegedrag in relatie tot zijn pensionkostenvergoeding aan te passen. De uitgever schrapt uiteindelijk het artikel zonder dat de redactie dit weet.

 

Juni 2009. Burgemeester Oosterhof (VVD) van de gemeente Kampen doet het dagblad de Stentor in de ban. Gedurende twee weken krijgt de Stentor “geen actieve informatie”. De burgemeester is boos over een artikel in de Stentor.

 

September 2009. Burgemeester Baas (PvdA) van Enkhuizen wil niet meer praten met journalisten van het Noordhollands Dagblad. De website van de krant noemt hij “ongenuanceerd”.

 

Oktober 2009. Burgemeester Klitsie (PvdA) van Oss dreigt de redactie Oss van het Brabants Dagblad dat het “de rekening gepresenteerd krijgt” als de krant publiceert over een dreigend tekort voor een plaatselijk schaatsevenement. De krant krijgt dan niet langer de agenda van de collegevergaderingen.

 

Januari 2010. Burgemeester Van Gijzel (PvdA) van Eindhoven zet het Eindhovens Dagblad onder zware druk, na inzage vooraf in een artikel om fouten te corrigeren. De weergave van het interview is hem onwelgevallig. Zijn voorlichter krijgt de opdracht het artikel te herschrijven. Als de krant weigert, stuurt Van Gijzel een boze brief naar de raad en trekt de journalistieke integriteit van de krant in twijfel.

 

De Oude Rot hoeft dit gelukkig niet meer mee te maken. Ik wel! De rode pen is terug en heet nu intimidatie en uitsluiting, kortom machtsvertoon. Hoe vertel ik dit aan een jonge journalist die in persvrijheid gelooft?

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie