Bestuurlijke afweging
Het bedrijf Sterigenics, dat medische instrumenten schoonmaakt, is sinds 1988 slechts veertien keer gecontroleerd, terwijl dat volgens de gemeente minstens 44 keer gebeurd had moeten zijn. In een schriftelijke verklaring wijst het college er ‘nadrukkelijk’ op dat de stap om collectief hun portefeuilles aan te bieden ‘uitsluitend te maken heeft met een politiek bestuurlijke afweging en niet met nieuwe informatie over gezondheidsrisico’s.’ Verder meent het college dat ‘de onderste steen boven water moet komen’, en moedigt het de raad aan om daarvoor te zorgen.
Slapjes
Hilbrand Nawijn, fractievoorzitter van de Lijst Hilbrand Nawijn, de grootste oppositiepartij in Zoetermeer, noemt de opstelling van het college ‘slapjes’. ‘Nu bieden ze hun portefeuilles aan, maar dat is toch weer iets anders dan dat ze opstappen. Als ze opstappen moeten ze volgens de gementewet binnen zes weken worden opgevolgd, dat gebeurd nu niet. Ze laten het helemaal over aan de raad. Ik hoop dat ze opstappen. Dat was ook duidelijker geweest.’ Nawijn erkent echter ook dat door de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een ‘moeilijke situatie’ was ontstaan als het college nu daadwerkelijk was opgestapt.
College Zoetermeer stelt portefeuilles ter beschikking
Het voltallige college van burgemeester en wethouders in Zoetermeer heeft aangegeven dat het bereid is hun ‘portefeuilles ter…
Gedogen
De PVDA ‘weet nog niet zeker’ of de raad verkeerd of onvolledig is ingelicht. Volgens fractievoorzitter Rob Janssen van de PvdA, de grootste partij in Zoetermeer, moet dat nog blijken. Volgens hem zegt het niet alles dat een rapport niet integraal naar de raad is gestuurd. ‘Als de belangrijke conclusies wel zijn meegenomen, zou dat ook in orde zijn.’ Er is volgens hem al overleg geweest over de ontstane situatie. Hij gaat ervan uit dat het college doorgaat volgens het ‘Tilburgs model’, waarbij de wethouders worden gedoogd.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De heer Nawijn zit ernaast wanneer hij stelt dat er binnen 6 weken nadat het college zou zijn opgestapt een nieuw college moet zijn. Een dergelijke bepaling kent de Gemeentewet niet. Wethouders nemen ontslag en dat gaat uiterlijk een maand later in, de burgemeester kan niet verder gaan dan ontslag vragen bij de Kroon. Verder bepaalt de Gemeentewet dat de burgemeester de bevoegdheden van het college uitoefent wanneer als gevolg van ontslagnemingen het aantal wethouders daalt tot minder dan de helft van wat wettelijk is voorgeschreven.