Advertentie

Rechter zet streep door demonstratie Pegida Utrecht

De voorzieningenrechter in Utrecht heeft maandag in een kort geding de demonstratie van Pegida op de stoep van de Sayidina Ibrahim-moskee in Kanaleneiland later op de dag verboden. Volgens de rechter heeft de burgemeester Van Zanen goed gehandeld.

04 juni 2018

De voorzieningenrechter in Utrecht heeft maandag in een kort geding de demonstratie van Pegida op de stoep van de Sayidina Ibrahim-moskee in Kanaleneiland later op de dag verboden. Volgens de rechter heeft de burgemeester goed gehandeld.

Onverantwoord

De groep had speklapjes willen braden op de stoep van de moskee. Burgemeester Jan van Zanen vindt dit, in overleg met de politie en justitie, onverantwoord. Al eerder stak hij een stokje voor eenzelfde protestbijeenkomst bij de Ulu-moskee in de wijk Lombok. Ook in andere steden zijn vergelijkbare bijeenkomsten verboden.

Geen zin

In het kort geding stonden Pegida en de gemeente Utrecht lijnrecht tegenover elkaar. Volgens Pegida meet burgemeester Jan van Zanen met twee maten. ,,We zijn al zover in Nederland dat wij onder dreiging van bepaalde groepen niet mogen demonstreren", zei voorman Edwin Wagensveld tegen de rechter. De groep wil op de stoep van een moskee de eigen standpunten laten horen en zien. ,,Anders heeft het protest geen zin." Volgens de groep moet je juist diegene die het recht om te demonstreren wil verstoren, aanpakken. ,,Zij ondermijnen het grondrecht", aldus Wagensveld. ,,Bij een tegendemonstratie worden wij net zo goed geprovoceerd. Dat mag. Wij leven in een vrij land. Je mag je mening geven."

Terecht afgekeurd

Volgens de rechter heeft de burgemeester terecht de aanvraag afgekeurd. Van Zanen is bang voor wanordelijkheden. Het is ramadan, het is druk rond de moskee omdat het avondgebed plaatsvindt. Jongeren uit de buurt en andere wijken zagen het roosteren van varkensvlees als een ernstige provocatie. Zij zouden uit zijn op een conflict. Ook waren er geluiden van andere tegendemonstraties. De omgeving was voor de politie slecht te controleren. Daarom wilde de burgemeester geen risico's nemen. De rechter steunt hem hierin.


Andere steden

Behalve in Utrecht zijn er ook demonstraties aangevraagd in vier andere steden. In Arnhem en Gouda is de groep eveneens niet welkom op de door hem gewenste plek. In Rotterdam mag de groepering donderdag wel voor de Laleli-moskee gaan staan. Den Haag heeft nog geen beslissing genomen.

Pegida wil vanaf nu voor elke moskee in het land afzonderlijk en na elkaar een aanvraag voor een protest gaan indienen. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Ik blijf onverkort van mening dat de openbare ruimte van iedereen is en niet exclusief van moslims. En de Burgemeester moet als hoofd van de politie leren handhaven. Ons rechtsstaat brokkelt steeds verder af !
Toine Goossens
@ Wim Vreeswijk,De overheid handhaaft ook als ik bij u voor de deur kom plassen en u bent daar maar wat blij mee.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het argument van burgemeester Van Zanen is ronduit zwak. De balans is jarenlang zoek, zeker met korpschefs die iftarmaaltijden organiseren of bijwonen.

Persoonlijk vind ik overigens zo'n provocatie niet prettig, het zorgt voor een verdere escalatie waar echter politiek en media falen.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
@Toine Goossens: dat mag men proberen, maar dan wordt er direct gehandhaafd en bekeurt voor wildplassen.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Tussen wildplassen en een snack nuttigen is m.i. een groot verschil.
Advertentie