Advertentie

Rechter: besluit registratie als non-binair aan politiek

De rechtbank spreekt wel van een ‘ongeoorloofd onderscheid tussen binaire en non-binaire transgenderpersonen’.

18 oktober 2023
Bord: not he, not she, just me
Shutterstock

De Nederlandse Staat is niet als eerste aan zet om op korte termijn wetgeving in te voeren die het mogelijk maakt voor mensen om zich als non-binair te registeren bij de burgerlijke stand van hun gemeente. Dat moet de politiek beslissen, zo blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

Wel man naar vrouw en vrouw naar man

De zaak was aangespannen door een non-binair persoon uit Amsterdam. Die staat in de burgerlijke stand geregistreerd als vrouw. Mensen van 16 jaar en ouder kunnen hun registratie laten veranderen, als ze aan een paar voorwaarden voldoen. Ze kunnen hun melding laten wijzigen van man naar vrouw en van vrouw naar man. Maar het is niet mogelijk om vrouw of man te laten veranderen in non-binair.

Complexe afwegingen

De rechtbank zegt wel dat het feit dat die verandering niet mogelijk is een ‘ongeoorloofd onderscheid tussen binaire en non-binaire transgenderpersonen’ inhoudt. Maar om de registratie te regelen is er meer nodig dan alleen een X op een geboorteakte of paspoort, heel veel andere wetten moeten dan ook veranderd worden. Volgens de rechters ‘moeten complexe afwegingen worden gemaakt’ en daarvoor zijn ‘nader debat en nadere besluitvorming’ nodig. De politiek is daarmee bezig. Want het gaat niet alleen om de registratie als zodanig, maar ook om de gevolgen daarvan, bijvoorbeeld op het gebied van huwelijk, partnerschap en adoptie. Dat het politieke proces nog niet is afgerond, is volgens de rechtbank niet onrechtmatig.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Kunnen we eens ophouden met deze flauwekul?
Advertentie