Advertentie

Televisieprogramma Burgerzaken toont wel en wee aan het loket

De zesdelige televisieserie Burgerzaken van KRO-NRCV laat zien wat zich aan de balie van vijf stadhuizen afspeelt.

21 februari 2023
Nathalie aan de balie
Nathalie en haar kinderenKRO-NCRV

Op dinsdag 21 februari gaat de televisieserie Burgerzaken van KRO-NRCV van start. In zes afleveringen ontmoet de kijker de inwoners die de afdeling burgerzaken bezoeken en de ambtenaren die hen ten dienst staan.

Kabinetschef (via PublicSpirit)

Provincie Overijssel
Kabinetschef (via PublicSpirit)

Beleidsmedewerker Omgevingsvergunningen Toezicht en Handhaving

Gemeente Bloemendaal
Beleidsmedewerker Omgevingsvergunningen Toezicht en Handhaving

Sleutelmomenten in beeld

In de gemeenten Den Haag, Rozendaal, Den Bosch, Oudewater en Leiden kwam in de tweede helft van 2022 een filmploeg langs om het reilen en zeilen van de afdeling burgerzaken vast te leggen. Aan het loket vinden volgens de makers namelijk sleutelmomenten in het mensenleven plaats: de aangifte van een pasgeboren stadsgenoot, het inschrijven in een gemeente, het geven van een ja-woord of juist het ontbinden van een huwelijk.

Nieuw brommerrijbewijs

In de eerste aflevering volgt 'Burgerzaken' onder meer Nathalie als ze zich in het stadhuis van Den Haag uitschrijft uit Nederland. Nathalie emigreert naar Curaçao om dichter bij haar moeder, die in Venezuela woont, te kunnen zijn. Haar kinderen blijven in Nederland achter, net zoals ze zelf als kind in Nederland bleef toen haar ouders vertrokken naar een ander land. Een andere verhaallijn gaat over Adri, die zich meldt aan de balie in Den Bosch om een nieuw brommerrijbewijs aan te vragen. Het oude werd gestolen tijdens een vakantie in Frankrijk. Adri heeft autisme en was flink van slag door de gebeurtenis.

Week uitgesteld

Voor de opnamen werd een ruimte in de respectievelijke stadhuizen ingericht voor mensen die helemaal niet op film wilden worden vastgelegd. Andere bezoekers gaven toestemming voor het uitzenden van de fragmenten waarin zij voorkwamen.

Oorspronkelijk zou het programma op dinsdag 14 februari van start gaan, maar KRO-NCRV stelde de uitzending uit voor een documentaire over de aardbeving in Turkije en Syrië.

Burgerzaken

Vanaf dinsdag 21 februari om 21.05 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 en NPO Start/Plus.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie