Advertentie

Randstadprovincie van de baan

Er komt geen Randstadprovincie van Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht. De in het regeerakkoord aangekondigde ‘bestuurlijke opschaling in de Randstad’ krijgt de vorm van sterke regionale samenwerking in twee zogenoemde ‘metropolen’. Minister Donner komt hiermee de lagere overheden tegemoet, die weinig zien in de vorming van een superprovincie.

27 mei 2011
Per ongeluk
De Randstadvisie van Donner moet nog ‘door de ministerraad’, maar dat er geen Randstadprovincie komt, lijkt zo goed als zeker. Eerder deze week maakte Commissaris van de Koningin van Flevoland Leen Verbeek naar verluid ‘per ongeluk’ bekend dat Flevoland gewoon als provincie blijft bestaan en dus niet opgaat in een Randstadprovincie. Verbeek zou zijn mond in het openbaar voorbij hebben gepraat, in de veronderstelling dat hij op een besloten VNG bijeenkomst in zijn provincie sprak, maar de lokale pers melde het nieuws enthousiast want die was gewoon uitgenodigd.

Alternatief plan
Enkele dagen later gaf Donner onomwonden publiekelijk steun aan een alternatief plan van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en Van Aartzen van Den Haag, om te komen tot een Metropoolregio. Op een speciale bijeenkomst in het ADO stadion, werden vierhonderd gemeentebestuurders geïnformeerd over deze metropool, waarin de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden nauw gaan samenwerken, bijvoorbeeld op het vlak van openbaar vervoer, maar de provincie blijft bestaan.

Identiteit
De woordvoerder van Donner verwijst in eerste instantie naar de Randstadvisie die nog door de ministerraad moet, maar voegt eraan toe dat Donner inderdaad blij is met de metropoolgedachte die ‘van onder op’ veel steun heeft. ‘En in het regeerakkoord staat trouwens niets over een Randstadprovincie, het gaat slechts om het opwaarderen van de Randstad’, voegt hij er fijntjes aan toe.

Past mooi
Ook de woordvoerders van Van Aartsen en Aboutaleb beamen dat steun van Donner voor hun ‘metropoolplan’ betekent dat het geen grote Randstadprovincie wordt. ‘Het past ook mooi, als je naar dat gebied kijkt zie je twee metropolen, een in het zuiden van de randstad, een in het noorden,’ zegt de woordvoerder van Donner.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Wie zijn dan wel die lagere Overheden die niets zien in een superprovincie?
Waarom kiezen voor slechts samenwerking (met al zijn extra bureaucratie) en waarom dan niet direct naar het Franse model met twee grote Regio's? Zachte heelmeesters maken ........... Het is de hoogste tijd om spijkers met koppen te slaan en eens efficiënt te gaan werken in Overheidsland!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
arno
handig
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie