Advertentie

Rotterdams raadslid 'schaadde aanzien'

GroenLinks Raadslid Judith Bokhove heeft door te laat te melden dat zij directeur was van een energiebedrijf, het raadslidmaatschap geschaad. Zij is wel integer, concludeert BING.

27 september 2012

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Judith Bokhove heeft het aanzien van het raadslidmaatschap geschaad. Door het te laat aanmelden van haar functie als algemeen directeur bij het energiebedrijf Greenchoice heeft zij een wettelijk voorschrift niet in acht genomen. Hierover ontstond afgelopen zomer commotie.

Geen belangenverstrengeling
Maar volgens Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), dat ruim vijf weken onderzoek deed naar het handelen van het raadslid, is er geen sprake geweest van belangenverstrengeling. Dat staat in het rapport van BING dat donderdag door GroenLinks naar buiten is gebracht.

Bestuurder Greenchoice
De schijn van belangenverstrengeling lag op de loer doordat Greenchoice voor 30 procent eigendom is van Eneco, het energiebedrijf waarvan de gemeente Rotterdam grootaandeelhouder is. Gemeenteraadslid Bokhove volgde haar partner Michiel Rexwinkel op als bestuurder van Greenchoice. Hij moest opstappen nadat de Nederlandse Mededingingsautoriteit het bedrijf had beboet vanwege stelselmatige malversaties.

Twijfel over integriteit weggenomen
De twijfel over de integriteit van Judith Bokhove is volgens de fractie van GroenLinks Rotterdam door het rapport weggenomen. Fractievoorzitter Arno Bonte zegt dat zij aan het begin van de raadsvergadering van donderdag een korte verklaring aflegt waarna zij haar werkzaamheden als raadslid hervat.

Consequenties onderschat
De onderzoekers van BING stellen vast dat Bokhove haar privébelang bij energiebedrijf Greenchoice strikt gescheiden heeft gehouden van haar raadswerk. Ze zeggen dat het wel verstandiger was geweest als Bokhove de nevenfunctie niet had aanvaard. Bokhove is het eens met de conclusie dat ze de consequenties ervan heeft onderschat.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Sorry maar als ze haar partner als bestuurder opvolgt omdat hij moest opstappen nadat de Nederlandse Mededingingsautoriteit het bedrijf had beboet vanwege stelselmatige malversaties en zijzelf vervolgens even vergeet direct te melden dat ze deze nevenfunctie ging bekleden, dan kún je alleen maar concuderen dat ze haar privébelang bij energiebedrijf Greenchoice strikt gescheiden heeft gehouden van haar raadswerk... en juist daarmee heeft ze het aanzien van het raadslidmaatschap geschaad. En vervolgens krijgen we de standaard reactie in zo'n situatie "De twijfel over de integriteit van Judith Bokhove is volgens de fractie van GroenLinks Rotterdam door het rapport weggenomen. "
Kritikus / Geen Hagenees
Wat zal haar man Michiel Rexwinkel, de vorige directeur van het familiebedrijf Greenchoice, die een veroordeling wegens oplichting van z'n klanten ten bedrage van miljoenen aan z'n broek kreeg, blij met deze uitspraak zijn.



Aan de verstrengeling van de Groene Maffia in het bedrijfsleven en de Groene Maffia in de politiek mag nog veel meer aandacht besteed worden, wat mij betreft.
zopie / observator
mevrouw volgt haar weggestuurde partner op, vacature gezien? benoemingsprocedure? thuis praten we niet over het werk? tijd over voor raadslidwerk? vragen vragen vragen.
Advertentie