Advertentie

Westerwolde: nieuwe afspraken over Ter Apel

Partijen willen dat het college van Westerwolde tijdens een mediation-traject een nieuwe overeenkomst sluit met het COA over Ter Apel.

ANP
27 september 2022
Aanmeldcentrum Ter Apel
Dronefoto van het aanmeldcentrum in Ter Apel, 25 augustus 2022.ANP

Een grote meerderheid van de gemeenteraad van Westerwolde wil nieuwe afspraken tussen het college en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Vanwege de grote problemen in het overvolle aanmeldcentrum komt het COA de gemaakte afspraken momenteel niet na, stellen de politieke partijen.

Gesprek

De raadsleden willen een gesprek tussen de twee partijen afdwingen. Een motie daarover wordt woensdag door de lokale partij Gemeentebelangen Westerwolde ingediend en krijgt de steun van bijna alle andere partijen in de raad, zo is te zien op de website van de gemeente Westerwolde.

Niet solidair

Het gesprek is volgens de politieke partijen nodig, onder meer omdat het COA in hun ogen meerdere afspraken in de huidige overeenkomst heeft geschonden. Zo is het centrum al maanden overvol terwijl er is afgesproken dat er maximaal 2000 vluchtelingen mogen worden opgevangen. Ook zou er meerdere keren tenten zijn geplaatst, terwijl de gemeente daar geen toestemming voor heeft gegeven. Daarnaast zijn de raadsleden in de motie kritisch over de houding van andere gemeenten in het land. Zij zouden niet solidair genoeg zijn om de asielproblematiek gezamenlijk op te lossen.

Mediation

De partijen willen dat het college van Westerwolde tijdens een zogeheten mediation-traject een nieuwe overeenkomst sluit met het COA. Ook willen ze dat er onder andere maatregelen worden genomen om te voorkomen dat het maximaal aantal beschikbare plekken wordt overschreden. Gemeentebelangen Westerwolde wil dat de gemeente ook nadenkt over een systeem waarbij het centrum moet sluiten bij een derde opeenvolgende overtreding. De partij zegt dat de gemeente het aanmeldcentrum niet kwijt wil, maar dat het onmogelijk is om onder de huidige omstandigheden het centrum in het dorp te houden. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie