Advertentie

Amersfoort wil spookraadslid vergoeding afnemen

Het Amersfoortse raadslid Mustafa Özcan verschijnt nooit op raadsvergaderingen. De raad van Amersfoort is daar klaar mee en wil hem zijn raadsvergoeding laten terugbetalen.

25 oktober 2012

De gemeenteraad van Amersfoort heeft de buik vol van raadslid Mustafa Özcan. Sinds april is de fractievoorzitter van de eenmansfractie Lijst Özcan niet meer op raadsvergaderingen geweest.

Raadsvergoeding afnemen
Er is brede steun in de raad voor een motie om hem zijn raadsvergoeding van 1700 euro per maand vanaf april terug te laten betalen of te laten schenken aan een goed doel in de stad. Het liefst zien de raadsleden echter dat hij zijn functie neerlegt. ,,Dat kan niet worden afgedwongen omdat hij is gekozen. Door de nadruk te leggen op geld hopen we een zere plek te raken", stelde donderdag fractievoorzitter Ben van Koningsveld van Trots op Nederland, die de motie op 6 november gaat indienen. ,,We willen hiermee ook een signaal naar zijn kiezers te sturen, namelijk dat hij hun belangen niet goed vertegenwoordigt."

Moreel appel
De motie wordt in ieder geval gesteund door GroenLinks, PvdA en VVD. ,,We doen hiermee vooral een moreel appel op hem om niet langer door te gaan", zei Manfred Vogels van de VVD. ,,De hele politiek komt hierdoor in een kwaad daglicht." GroenLinks, waar Özcan begin dit jaar uitstapte nadat hij was aangesproken op zijn grote afwezigheid, noemt het ,,niet acceptabel tegenover de kiezer."

Geen werkbare situatie
Özcan zei donderdag dat hij veel afwezig was door werk in het buitenland en door ziekte. ,,Het doet me pijn", reageerde hij geëmotioneerd. ,,Ik weet dat raadswerk belangrijk is voor de stad. Toen ik na een zware operatie niet kon komen, heeft niemand naar mij omgekeken of mij gezondheid gewenst. Dit is geen werkbare situatie. Ik moet mijn verplichting richting burgers nakomen en ga binnenkort een keuze maken of ik nog doorga. Voor oud en nieuw weet iedereen het. Mijn zetel draag ik in ieder geval niet over."

Spookraadsleden
Tweede Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) diende vorig jaar een wetsvoorstel in dat het mogelijk moet maken om de vergoeding van 'spookraadsleden' in te trekken. Dat is nog in behandeling.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

t. faber / gepensioneerd
Elk geval is er een te veel. Dit is gelegaliseerde diefstal van gemeenschapsgeld. Aanpakken dus
rogier
Ik vind dat hij gewoon moet opzouten... Dit heet misleiding van kiezers. Hij gaat echt te ver, en dan ook nog geld krijgen als hij zogenaamd ziek is of in het buitenland zit... Ik zou zeggen: vent heb ballen en ga weg!
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Wat is dan de volgende stap? Raadsleden die braaf naar de vergaderingen komen maar niets zeggen en doen? Steek meer energie in het er bijkrijgen van het raadslid. Wat heeft het raadslid nodig? Zowel de burgemeester als de griffier kunnen daar een rol spelen. En natuurlijk is de raad onderdeel van de maatschappij en zal er altijd door een enkeling misbruik worden gemaakt, helemaal uitvlakken zal niet lukken. Moet er weer een wet komen voor een heel klein probleem. We willen juist toch minder regelgeving?
Advertentie