Advertentie

PVV: veel nieuwe Kamerleden uit de provinciale politiek

Bij de eerste 35 namen op de kandidatenlijst van PVV staan dertien politici die in de Provinciale Staten zitten.

23 november 2023
PVV bijeen een dag na de verkiezingen
Geert Wilders een dag na Tweede KamerverkiezingenANP

De PVV-fractie in de Tweede Kamer wordt waarschijnlijk verdubbeld en die aanvulling komt vooral uit de provinciale politiek. Volgens de exitpoll van Ipsos, in opdracht van NOS en RTL, krijgt de partij van Geert Wilders 37 zetels. Bij de eerste 37 namen op de kandidatenlijst van PVV staan dertien politici die in de Provinciale Staten zitten, plus één oud-Statenlid uit Overijssel.

Stedenbouwkundige

JS Consultancy
Stedenbouwkundige

Archeoloog

JS Consultancy
Archeoloog

Een Kamerlid mag tegelijk ook Statenlid zijn, maar in de praktijk komt die combinatie zelden voor. Doorgaans wordt het provinciale werk dan neergelegd.

Definitieve uitslag

De Kiesraad maakt op 1 december de definitieve uitslag bekend. Kandidaten kunnen met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer worden gekozen, ook als ze op een plek staan die lager is dan het aantal zetels dat de partij heeft gehaald. Het is dus nog niet helemaal zeker of de eerste 37 op de lijst van PVV ook automatisch in de Kamer komen. Op 5 december worden de nieuwe Kamerleden geïnstalleerd en afscheid genomen van de oude Kamer. 

PVV-Statenleden

De PVV heeft in Gelderland en Zeeland twee zetels in Provinciale Staten. Die vier politici die deze zetels innemen, staan allemaal hoog genoeg op de kandidatenlijst om de Tweede Kamer in te gaan. Het enige Statenlid van de PVV in Utrecht kan zich ook opmaken voor een overstap naar Den Haag. Zuid-Holland heeft vier PVV'ers in de Staten zitten, twee van hen gaan de Tweede Kamer in. De provincies Friesland, Groningen, Flevoland, Noord-Holland, Noord-Brabant en Limburg leveren vermoedelijk elk één PVV-Statenlid aan de fractie van de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen.

Coalitie

Na de provinciale verkiezingen van begin dit jaar wist de PVV alleen in Flevoland in de coalitie te komen. De fractievoorzitter van de PVV in Flevoland, Willem Boutkan, kan zich nu als nummer 30 van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer gaan opmaken voor een mogelijke nieuwe werkplek. Alle opengevallen plekken in de Provinciale Staten worden opgevuld door een ander lid van de partij.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie