Advertentie

PvdA winnaar bij coalitievorming

Geen grote groei voor de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar de partij weet de uitslag wel te verzilveren bij de coalitievorming.

ANP
03 augustus 2022
Bord gemeenteraadsverkiezingen
Shutterstock

Nagenoeg geen zetelwinst bij de gemeenteraadsverkiezingen, wél de grote winnaar in een aantal coalities waar de partij aan deelneemt. Dat geldt voor de Partij van de Arbeid, meldt het Nederlands Dagblad na eigen onderzoek. Lokale partijen wisten hun verkiezingswinst maar mondjesmaat te verzilveren.

Deceptie

Voor de Partij van de Arbeid (PvdA) liepen de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 uit op een deceptie. De partij zag een derde van de zetels in rook opgaan, en dus zaten de sociaaldemocraten ook minder in lokale coalities. Destijds nam het aantal flink af, uiteindelijk bleven er van de 127 maar 77 gemeenten over waar de PvdA deelnam aan de coalitie. De vooruitzichten leken dit jaar evenzeer slecht; de partij wist slechts 3 van de 241 verloren zetels terug te winnen.

Grote slag

Nu blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad dat de partij ondanks deze stagnatie een grote slag heeft geslagen bij de coalitievorming; in 105 gemeenten doet de PvdA mee in de coalitie. Dat is 36 procent meer dan in 2018. Als de coalities worden meegeteld waar de gezamenlijke fracties PvdA/GroenLinks aan meedoen, dan stijgt dit aantal zelfs naar 126 gemeenten. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Ze zijn nog steeds goed in pluchekleven, maar die partij is zo dood als een pier. Over 4 jaar weer kleiner. Wedden?
Advertentie