Advertentie

Lokaal verdrievoudigt haar zetels in Uithoorn

Ook in kleinere plaatsen lijkt de macht van de PvdA gebroken te zijn of in elk geval tanende. Niet alleen in Amsterdam, Rotterdam en Groningen verliezen de sociaaldemocraten, ook in een kleiner dorp als Uithoorn wordt 25% van de stemmen ingeleverd.

20 maart 2014

Ook in het Noord-Hollandse Uithoorn, een dorp met 28 duizend inwoners, is de tendens zichtbaar dat de landelijke partijen inleveren ten gunste van de lokale partijen. De VVD blijft ook de komende vier jaar de grootste, maar dat is met één zetel verschil. De drie lokale partijen mogen zich met recht de winnaars noemen. De PvdA en het CDA leveren in.

Heel snel
Opvallend is dat de verkiezingsuitslagen heel rap binnenkomen. In een tijdsbestek van minder dan anderhalf uur snelt burgemeester Dagmar Oudshoorn meerdere keren naar de microfoon om de uitslag van de veertien stembureaus bekend te maken. Na afloop heeft ze dan ook complimenten over voor de tellers, die zeer snel werk leverden.

Groot verlies
Met name bij de PvdA, tot gisteren nog met drie zetels in de raad vertegenwoordigd, staan de gezichten niet vrolijk: 900 stemmen, niet goed genoeg voor twee zetels. Vier jaar eerder vergaarde de partij er nog 1270.  Lokale partijen Gemeentebelangen en met name Ons Uithoorn vieren even verderop alvast feest, zij winnen flink. ‘Dit is een teleurstelling’, zegt lijsttrekker  Els Gasseling van de PvdA met een sip gezicht. Vooraf hield ze al rekening met een beetje minder stemmen omdat de PvdA nu regeert, maar met een kwart minder was geen rekening gehouden.

Gematigd tevreden
Eén van de grote winnaars, Ons Uithoorn, is gematigd tevreden, ondank een verdrievoudiging van de zetels. Lijsttrekker Benno van Dam heeft nauwelijks tijd om een lokale krant te woord te staan, hij wordt continu gefeliciteerd door politieke tegenstanders, die hun eigen resultaat sportief opvatten. Helemaal tevreden is Van Dam niet: hij wilde de VVD voorbijstreven, die zeven zetels had. Dat leek vooraf al een onmogelijke opdracht en dat bleek het dus ook te zijn. ‘Maar we zijn nu wel echt van belang in de raad’, blijft Van Dam positief.

Klein verlies
Het CDA verliest uiteindelijk veertig stemmen, hoewel het daar tijdens de avond niet naar uitziet: bij de verschillende tussenstanden ligt de partij fors achter op het aantal stemmen van vier jaar eerder. Ook dat is weer gelijk aan het landelijke beeld. Lijsttrekker Jordy Keimes hield er vertrouwen in dat de drie zetels toch behouden zouden blijven. ‘We zijn van drie uitgegaan in de campagne, hoewel je wel altijd hoopt iets te winnen.’

Onzekerheid
Collegepartij DUS!, de lokale samenwerking van D66 en GroenLinks, blijft op drie steken, net als het CDA en Ons Uithoorn. Van het huidige college met VVD en PvdA was alleen de wethouder van DUS! nog herkiesbaar, maar of zij nog terugkeert is met deze uitslag zeer de vraag.

Van de drie partijen met drie zetels is er één nodig om een kleine meerderheid van 12 zetels te vormen. Welke partij dat gaat worden is nog heel onzeker, feit is wel dat ook in een middelgrote gemeente als Uithoorn de landelijke tendens zich doorzet: lokale partijen winnen aan macht, landelijke boeten in.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie