Advertentie

Spel leert jongeren over provinciale democratie

In alle provincies van Nederland kunnen scholieren en studenten spelenderwijs kennismaken met de democratie in de provinciale statenzaal.

13 januari 2023
provinciespel-alex-wiersma
Groningse scholieren spelen het provinciespelFoto: Alex Wiersma

Het provinciespel is een spel voor kinderen en jongeren wat in alle provincie in de Statenzaal kan worden gespeeld. ProDemos ontwikkelde het spel om hen te laten zien hoe provinciale democratie werkt. ‘Het is speels, maar ook heel serieus.’

Afdelingshoofd Openbaar Domein

Gemeente Nieuwegein
Afdelingshoofd Openbaar Domein

Kwaliteits- en implementatiemanager IT

JS Consultancy
Kwaliteits- en implementatiemanager IT

Betrokkenheid

‘Hoe dichterbij het probleem, des te groter ook jouw betrokkenheid is’, duidt oud-Statenlid Paul Kusters (SP) van de provincie Gelderland het belang van het spel voor de provincie en de democratie in een promotiefilmpje. ‘Het werkt, jongeren stellen zich vragen over de onderwerpen in de provincie en dat is eigenlijk precies wat je wilt.’ Volgens coördinator Karel Ploeger van ProDemos reageren de jongeren heel positief en enthousiast op het spel. ‘uiteindelijk zijn ze heel erg bezig met de inhoud. Ze leren wat de provincie doet, waar de provincie over gaat en waar de provincie besluiten over neemt. Je merkt aan hun vragen aan het Statenlid dat ze nieuwsgierig zijn. Daar is het spel ook voor.’

Debat

Op de grond van de Statenzaal ligt een groot gekleurd kleed met daarop de kaart van de provincie. Eromheen gaat een groep jongeren uit het voortgezet onderwijs of mbo bepalen hoe de provincie wordt ingericht. De scholieren of studenten vormen politieke partijen en gaan met elkaar in debat.  Moet er meer groen komen? Meer streekvervoer? Of misschien een winkelcentrum? Het budget is beperkt dus niet alles kan. Het gaat om samen keuzes maken over welke voorzieningen er komen of waar ze geld in willen investeren. Na afloop kunnen vragen worden gesteld aan echte Statenleden.

Vliegveld

Afgelopen woensdag werd het spel voor het eerst gespeeld in de Statenzaal van Groningen. Twintig leerlingen van het Dollard College namen plaats op de stoelen waar normaal Provinciale Statenleden zitten. PvdA-Statenlid Isolde den Haring gaf eerst aan hoe het er daar in de praktijk aan toegaat. Daarna vormden de leerlingen fracties en gingen ze in debat. De Partij van de Treinen, de Politieke Partij Pekela, DS 23 en de Politieke Partij Oude Pekela deden voorstellen voor verbetering van de provincie. Er werd gestemd voor een extra vliegveld, nieuwe huizen, een zorgplein en een trein naar Oude Pekela. Het voorstel voor een betere busverbinding tussen Oude Pekela en de stad haalde het niet.

Water bij de wijn

In een latere ronde moesten de partijen compromissen sluiten. Er kwam een meerderheid voor de restauratie van een monument, waar een zwembad in kwam en stageplekken gecreëerd werden. De provincie Groningen laat weten dat de boodschap voor de leerling was dat je in de Nederlandse democratie als partij nooit een absolute meerderheid krijgt en je altijd water bij de wijn moet doen. Volgens de provincie gaven aan het eind van het spel twee leerlingen aan dat ze wel geïnteresseerd waren om de politiek in te gaan. Scholen die het spel ook willen spelen kunnen zich aanmelden via de website van ProDemos.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie