Advertentie

‘Wet geeft provincie geen veiligheidstaken’

De provincie Limburg krijgt met PVV’er Antoine Janssen een gedeputeerde veiligheid. Wat kan en doet zo’n gedeputeerde?

13 mei 2011

De provincie Limburg krijgt met PVV’er Antoine Janssen een gedeputeerde veiligheid. Wat kan en doet zo’n gedeputeerde?

Een gedeputeerde voor veiligheid en leefbaarheid was een wens van de PVV Limburg. Volgens het Limburgse coalitieakkoord moet de gedeputeerde, het Brunssumse oudraadslid Antoine Janssen, zorgen voor veilige en leefbare wijken en buurten. Hij moet volgens het PVV-programma de krachten van gemeenten en andere partners in de veiligheidsketen bundelen zodat iedereen 24 uur per dag veilig over straat kan. Daarvoor heeft de gedeputeerde een budget van 40 miljoen euro, om hennepteelt en inbraken te bestrijden, en loverboys en overlast aan te pakken. Ook moet hij zorgen voor meer verkeersveiligheid. Hoe dit zich verhoudt tot wettelijke taken en afspraken blijft in het coalitieakkoord onduidelijk. De coalitie van PVV, CDA en VVD vindt dat de provincie zich op kerntaken moet concentreren, maar veiligheid is volgens het regeerakkoord van deze partijen geen provinciale kerntaak. Veiligheid is wettelijk een taak van gemeenten, in het bijzonder van de burgemeester en de regioburgemeester als voorzitter van de veiligheidsregio.

‘De voorzitter van de veiligheidsregio heeft dé veiligheidstaken gekregen in de veiligheidsregio. Met die wet heeft de commissaris van de koningin een beperkte positie gekregen’, zegt Ruud van Bennekom van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. ‘Ook de provinciewet geeft de provincie geen veiligheidstaken. Integendeel, er ligt zelfs een wetsvoorstel bij de Kamer waarin juist de gemeentelijke regie op het veiligheidsbeleid wordt verstevigd door de burgemeester een zorgplicht te geven voor het veiligheidsbeleid.’

De provincie heeft volgens Van Bennekom slechts beperkte bevoegdheid om de verkeersveiligheid te bevorderen en in de sfeer van de zogeheten fysieke veiligheid, zoals het vergroten van de milieuveiligheid rond chemiebedrijf DSM. Veiligheid en leefbaarheid is een speerpunt van de Lijst Borger, de lokale partij waarvoor gedeputeerde Janssen raadslid was. Het gaat dan om gemeentelijke taken als het aanpakken van scooter- en bromfietsterreur, het beperken van wildgroei van verkeers- en reclameborden, verbetering van openbare verlichting, het snoeien van hoge struiken, het verbod op coffeeshops en een verkoopverbod van drugs op straat.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pieter Beerens / juridisch adviseur
Het is opmerkelijk hoe de PVV ook in Limburg meent allerlei regels aan zijn laarzen te mogen lappen. De PVV meent allerlei mensen te mogen aanspreken op hun gedrag maar willen zelf niet aangesproken op hun eigen (afwijkend) gedrag dat vaak ook nog in strijd is met wat ze zelf zeggen te willen of te moeten. Kiezersbedrog kennen ze niet, zoals ze zelf steeds beweren, en dat klopt: de PVV'ers vomen geen partij maar een beweging! Ook voor de PVV'er is het van het grootste belang over een grote zak geld te kunnen bezitten, maakt niet uit waar voor. Bezitterigheid, begeerte en macht staan voorop in deze beweging en niet de belangen van burgers.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie