Advertentie

Friese Koers wil Doutzen en Shakira

De partij Friese Koers wil de verkiezingen gaan winnen met ambitieuze plannen om het toerisme uit te breiden. Friesland op de wereldkaart zetten zou volgens lijsttrekker Jelle Hiemstra de economische problemen kunnen oplossen.

13 februari 2015

Toerisme: dè remedie tegen krimp, vergrijzing en algehele economische malaise in de provincie Friesland. Althans, dat is de mening van Jelle Hiemstra, lijsttrekker van de provinciale partij Friese Koers. De jonge club zit al met een zetel in de Friese Staten. De Fries hoopt met een ambitieus, en af en toe zelfs spectaculair partijprogramma die ene stoel te behouden na de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart.

In aanloop naar de verkiezingen zoekt Binnenlands Bestuur naar opvallende verkiezingsthema's in elke provincie. Eerder deze week verscheen Groningen en de aardbevingskwestie.


Commissaris Doutzen
Zangeres Shakira bij de Culturele Hoofdstad 2018 in Leeuwarden, Friesland als decor voor de nieuwe James Bond, Doutzen Kroes op de kieslijst voor Commissaris van de Koning. Toegegeven, bepaalde programmapunten van Friese Koers zijn wel heel erg out-of-the-box. ‘Maar deze ideeën komen voort uit serieuze plannen om veel meer toeristen uit de hele wereld te trekken,’ verzekert Hiemstra ons. ‘Er zit nog zoveel meer in onze provincie dan er tot nu toe uitgehaald wordt. Hoog tijd om die bescheidenheid te laten varen en Friesland op de wereldkaart te zetten.’ Een van zijn stokpaardjes is dan ook het openen van Friese ambassades in verschillende wereldsteden.’

Gratis OV
Bij nadere bestudering lijken sommige creatieve uitspattingen van Friese Koers nog niet eens zo onrealistisch. Zo is het idee voor gratis streekvervoer in het weekend reeds jaren succesvol in het Belgische Hasselt. Ook de prijs van het vervoer naar de Waddeneilanden moet wat hem betreft drastisch omlaag. ‘Je kunt tegenwoordig bijna goedkoper naar Barcelona vliegen dan naar een van de eilanden met de veerboot. Dat kost je toeristen.’

Verstand van financiën
De dure ideeën van Friese Koers zitten financieel gezien goed in elkaar, zegt Hiemstra. ‘Ik ben in het dagelijks leven economiedocent, dus het is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Verder staan er zeer capabele kandidaten op de lijst, die veel verstand hebben van de financiële haalbaarheid van de projecten.’

Voor de plaatselijke economieën  in Friesland ligt er bij de partij dan ook al een kant-en-klaar plan klaar. ‘We willen lokale ondernemers en particulieren een soort microkrediet verstrekken. Dat ze bijvoorbeeld een leegstaand pand om kunnen bouwen tot een huurappartement voor het toerisme, vertelt de politicus. ‘We hebben een provinciale oorlogskas waar een half miljard in zit voor slechte tijden. Die kunnen we hiervoor aanspreken.’

Fryslan wordt Florida 

Overigens heeft de partij ook wat minder kleurrijke punten in het verkiezingsprogramma. ‘De burgers van Fryslân willen duidelijkheid over de toekomst, onder andere hoe het zit met hun duurzame werkgelegenheid,’ staat er in het programma te lezen. ‘Voor wat betreft onze zorg gaat het tijd worden dat onze provincie nu ambities gaat tonen zodat Fryslan het Florida van Nederland kan zijn.’ En ook wat betreft milieu heeft Friese Koers een duidelijk standpunt: ‘ De afvaloven in Harlingen moet weg. Je moet niet wachten tot er een milieuramp ontstaat, maar gelijk ingrijpen.’ De partij is moeilijk in een politiek hokje te duwen. Jelle Hiemstra: ‘Je zou kunnen zeggen dat Friese Koers links denkt en rechts uitvoert.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem
Aanslag culturele hoofdsteden verwacht, toename criminaliteit, Friese partij ja, maar liever tuig buiten de deur. Het moet hier niet Syrië 2 worden, en zeker niet als je defensie zo nu bekijkt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / gepens.
Prima ideeën en eindelijk eens wat ambitie bij de enigszins ingeslaapte bewoners van Friesland. Als het maar niet uitmondt in provinciaals nationalisme naar Schots en Cataloons voorbeeld.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Fritz
Misschien zou men, om het toerisme te laten aantrekken, eens kunnen starten met wat minder chauvinisme en wat meer gastvrijheid?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie