Advertentie

Beste bestuurder ook per provincie

Al sinds 2009 organiseert Binnenlands Bestuur de jaarlijkse verkiezing van de Beste Bestuurder – vanaf 2014 in samenwerking met Necker van Naem. Ook dit bijzondere jaar gebeurt dat weer. Nieuw element: de beste bestuurder per provincie.

20 november 2020
Aboutaleb

Al sinds 2009 organiseert Binnenlands Bestuur de jaarlijkse verkiezing van de Beste Bestuurder – vanaf 2014 in samenwerking met Necker van Naem. Ook dit bijzondere jaar gebeurt dat weer. Nieuw element: de beste bestuurder per provincie.

Lokale en regionale politici, bestuurders, secretarissen en griffiers maken de selectie wie in aanmerking komt voor de titel beste bestuurder. Wie vonden zij uitblinken in het afgelopen jaar? En waarom? In de tweede ronde bepaalt het publiek wie van de genomineerden de beste bestuurder is.

 

Nieuwe opzet

Anders dan voorgaande edities, zit er deze keer een meer provinciaal accent aan de verkiezing. We gaan namelijk eerst op zoek naar de beste bestuurder per provincie en vanuit de waterschappen. Vervolgens vragen we het publiek wie van deze bestuurders de beste bestuurder van 2020 is.


De gedachte achter deze keuze is dat door het hele land goede bestuurders werken. Van Friesland tot Limburg en van Zuid-Holland tot Gelderland. Om daar meer recht aan te doen volgt voortaan uit de eerste ronde niet een lijst met tien, maar met dertien nominaties: vanuit elke provincie de beste bestuurder (12), én de beste waterschapsbestuurder (1).

 

Twee rondes

De eerste ronde loopt van 18 november tot 6 december. Het publiek is aan zet in de tweede ronde: van 18 tot 31 januari 2021 kan iedereen een stem uitbrengen op een van de genomineerde bestuurders. Er zijn drie categorieën: beste lokale bestuurder, beste jonge bestuurder en beste bestuurder uit een kleine gemeente. De categorie best bestuurde organisatie komt in nieuwe opzet te vervallen.


Vorig jaar nomineerden bijna 1.100 bestuurders, politici, secretarissen en griffiers uit provincies, gemeenten en waterschappen hun collega-bestuurders voor de titel. Meer dan 14.000 mensen lieten weten wie zij de beste bestuurder van 2019 vonden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam won de titel Beste Lokale Bestuurder.

 

Shortlist

Als vorig jaar met deze nieuwe ‘provinciale’ opzet was gewerkt, dan had de kandidatenlijst er overigens niet heel veel anders uit gezien. Uit Overijssel was wethouder Bart Jaspers Faijer (Ommen) naar voren gekomen, wethouder Robbert- Jan van Duijn (Aalsmeer – inmiddels burgemeester van Nieuwkoop) voor Noord-Holland, Rotterdams burgemeester Aboutaleb voor Zuid-Holland, de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk voor Utrecht, wethouder Marianne Smitmans-Burhenne (Roermond) voor Limburg, cdk Wim van de Donk voor Brabant. 

Nieuw op de shortlist waren dan geweest: wethouder Marinka Mulder (Renkum) voor Gelderland, wethouder Bé Schollema (Loppersum, Groningen), wethouder Jerzy Soetekouw (Almere, Flevoland), gedeputeerde Jo-Annes de Bat (Zeeland), wethouder Jan Zwiers (Coevorden, Drenthe) en heemraad Wim Stegeman (Vechtstromen) namens de waterschappen. Voor Friesland was het zoeken geblazen, want de respons uit die provincie was vorig jaar te laag.

 

Op 4 februari 2021 wordt duidelijk wie de beste bestuurder van 2020 is. Tijdens Kompas, het jaarlijkse event van Binnenlands Bestuur, vindt de bekendmaking plaats.


Speciaal thema: digitale democratie
Het openbaar bestuur doet steeds meer digitaal. Zo worden belangrijke beleidsstukken in veel gemeenten uitsluitend digitaal gedeeld, zijn papieren archieven ondergebracht in de cloud en nemen vergaderingen steeds vaker de vorm aan van een videocall. De uitbraak van het coronavirus zal deze ontwikkeling alleen maar versnellen. Deze digitalisering raakt ook de decentrale democratie. Dat roept vragen op. Hebben ambtsdragers de wil en de vaardigheden om hun werkzaamheden langs de digitale weg uit te voeren? Is de infrastructuur op orde? En wat zijn de grootste risico’s en uitdagingen? Zeker nu veel overheden gedwongen zijn om democratische processen digitaal te laten plaatsvinden, maken we over dat thema aan de hand van een speciaal vragenblok annex aan de beste bestuurderselectie een eerste balans op of Nederland klaar is voor een digitale democratie.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Blijft toch een ons kent ons festivalletje. Welke gewone man of vrouw kent er nu een gedeputeerde, laat staan wat hij/zij doet en hoe goed? De enige die regelmatig landelijk in het nieuws was, was Hooymajers NH, maar die zou het om weer andere redenen ook niet gered hebben.
Advertentie