Advertentie

Protestlied tegen afvalbeleid

Het protest van drie Groningse gemeenten tegen het afvalbeleid van de regering werd een jaar lang niet gehoord. ‘Totdat de gemeenteraadsleden op een bult plastic klommen en een lied zijn gaan zingen’.

10 maart 2009

Succes
Jarenlang al liggen de Groningse plaatsen Leek, Marum en Grootegast gezamenlijk overhoop met het Rijk over de inzameling van plastic afval. Niet dat het wekelijkse ophalen en verwerken een probleem is, integendeel: ‘Het is een groot succes, we halen binnen ons samenwerkingsverband per jaar 85 kilo kunststof per gezin op. Het recycle percentage ligt op 75 procent ligt. Het Rijk streeft naar 42 procent in 2012’, aldus wethouder Harry Fellinger van Leek.

 

Melk- en sappakken
Tot zover geen vuiltje aan de lucht. Maar als milieuwethouder maakt Fellinger zich – mede namens de andere gemeenten - zorgen over de toekomst van de zogenoemde milieuzak.  ‘De nieuwe landelijke richtlijnen bepalen dat de melk- en sappakken niet langer in de zak bij het plastic mogen. Wij halen dat nu samen op, de pakken worden er makkelijk genoeg uitgevist en via hun eigen traject gerecycled. Maar volgens de minister hoort dat niet’.

 

Rijksbijdrage blijft uit
Maar als het in Groningen geen probleem oplevert, waarom gaan de gemeenten dan niet gewoon door? ‘Omdat we dat niet langer kunnen betalen. We krijgen nog vanaf 2005 geld van het Rijk. Daarover strijden we, maar onder de nieuwe regels vervalt de bijdrage zeker’.

 

Principekwestie
De sappakken uit de zak halen is geen optie voor Fellinger. ‘De pakken komen met hun plastic binnenlaag dan ofwel bij het papier terecht, ofwel in de grijze kliko. In het eerste geval raakt het papier vervuild. In het tweede geval moeten de mensen dan meer gaan betalen omdat ze meer huisvuil aan de straat zetten.’ En dat laatste is principieel onaanvaardbaar voor de gemeenten. Als consument betalen de inwoners aan de kassa van de supermarkt al een verwijderingsbijdrage voor de sappakken. Als ze dan ook meer moeten betalen voor de afval afvoer, dan betalen ze dus dubbel, aldus Fellinger.

 

Argumenten niet gehoord
Omdat de bezwaren vanuit Groningen geen weerklank vonden in Den Haag, besloten de leden van de drie betrokken gemeenteraden tot een ludieke actie. Samen namen ze een protestsong op, die inmiddels op youtube al aardig op een hitje begint te lijken. Ineens ziet Fellingerde belangstelling uit de Haagse politiek toenemen, tot zijn frustratie overigens. ‘Naar onze inhoudelijke argumenten wordt niet geluisterd. Totdat de gemeenteraadsleden op een bult plastic klommen en een lied zijn gaan zingen. Nu zijn we ineens in beeld’.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie