Advertentie

Proef stemmen met blockchain geslaagd

De proef met de inzet van blockchaintechnologie bij het tellen van stemmen is geslaagd. Dat meldt Bureau Berenschot in een persbericht. De gemeente Groningen had de primeur bij het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De opkomst was realtime te volgen en de stemmen werden na afloop automatisch vergeleken.

22 maart 2018
blockchain-3019120-640.png

De Groningse proef met de inzet van blockchaintechnologie bij het tellen van stemmen is geslaagd. Dat meldt Bureau Berenschot in een persbericht. De gemeente Groningen had de primeur bij het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Transparant en controleerbaar 
De opkomst was realtime te volgen en de stemmen werden na afloop automatisch vergeleken. In vijf Groningse stemlokalen gebeurde het tellen van de stemmen niet alleen met de hand, maar ook met een blockchainapplicatie. De gemeente werkte samen met adviesbureau Berenschot en technologiepartner LAB15.


Kans op telfouten en fraude minimaal

De met de hand uitgebrachte stemmen werden automatisch vergeleken met de stemmen die waren vastgelegd in de blockchain.Omdat het aantal stemmers overdag al onwijzigbaar was vastgelegd in de blockchain, was het proces van stemmen tellen voor iedereen transparant en controleerbaar en de kans op telfouten en fraude minimaal. De optelling van de totalen per stemlocatie gebeurde vervolgens binnen enkele seconden; dit in tegenstelling tot het huidige proces dat langer duurt’, meldt Berenschot in een persbericht.  

Anoniem stemmen

Met blockchaintechnologie kunnen menselijke fouten voorkomen worden en wordt het stemproces inzichtelijker. De technologie heeft volgens Berenschot geen gevolgen voor het stemgeheim: de stemmer blijft anoniem en omdat de officiële stem op papier wordt uitgebracht, is deze niet tot een identiteit of het tijdstip van stemmen te herleiden.


Hollands Kroon straft vernieuwing af  

Door het land werden diverse stem-experimenten werden gehouden. De gemeente Hollands Kroon staat bekend om vernieuweing, maar de partijen die dit mogelijk maakten werden door de kiezer echter afgestraft. LADA, de partij die het verst wilde gaan met het vernieuwen van bestuur zakte van terug van zes naar één zetel. Daartegenover debuteert Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK) met drie zetels in de raad. Op de eigen site meldt de partij: 'Hollands Kroon heeft zijn hoofd verloren in vernieuwing. De ambitie was om de slimste gemeente van Nederland te zijn. Sinds de fusie is er afbraak gedaan aan de kwaliteit van service richting de burgers. (…) De ambtenaren zijn in dienst van de burgers en niet andersom. OHK zal het voortouw nemen in de verandering van dit proces.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Louise dorst / Afdelingshoofd BIF
Wat goed dat deze technologie nu wordt ingezet waar dat echt meerwaarde heeft. Ons stemsysteem is onnodig ouderwets. Ik hoop dat dit navolging krijgt.
Advertentie