Advertentie

Proef met videovoertuig in Dordrecht

De politie Eenheid Rotterdam gaatvanaf deze maand in de gemeente Dordrecht een videovoertuig inzetten. Het gaat om proef van een jaar.

ANP
08 augustus 2022
Waarschuwingsbord camera
Shutterstock

Het videovoertuig dat de politie Eenheid Rotterdam in gaat zetten in de gemeente Dordrecht, heeft onder meer een draaibare camera op een mast en een warmtebeeldsensor. ‘Hoewel er meerdere camera’s zijn, denk aan de camera’s van de gemeente, mist de politie soms de mogelijkheid om op een snelle manier videobeelden te kunnen maken’, zegt de politie hier maandag over.

Incidenten

Agenten komen tijdens incidenten ‘veelvuldig’ in situaties terecht die moeilijk te overzien zijn, zoals dreigende escalatie bij grote evenementen, aldus de politie. Het videovoertuig kan dan een grote bijdrage leveren aan het politiewerk. ‘De camera kan bediend worden door de collega in het voertuig zelf, maar als de situatie daarom vraagt, ook door een medewerker in de meldkamer. Daar kan dan op afstand worden meegekeken en ingeschat of extra politie-inzet nodig is, of juist minder.’

Toegangsregels

Naast de camera op de mast en de warmtebeeldsensor zijn er ook nog vier camera's op het dak die een beeld van 360 graden geven. De politie meldt dat er vijftien medewerkers getraind zijn om met het voertuig te werken. ‘Zij weten hoe ze de beelden wel en niet mogen gebruiken. De toegangsregels en gebruiksregels die voor deze camerabeelden gelden, zijn hetzelfde als voor alle andere camerabeelden die de politie zelf verzamelt.’

Bewaartermijn

De gemaakte beelden worden 28 dagen opgeslagen en daarna automatisch verwijderd volgens de politie. Deze bewaartermijn kan worden verlengd als de beelden nodig zijn voor bijvoorbeeld een onderzoek. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie