Advertentie

Team bestrijding ondermijning mogelijk geschrapt

De politie Amsterdam moet de komende weken "pijnlijke keuzes" gaan maken om de personeelsproblemen bij het korps te lijf te gaan. Een van de opties om de beschikbare mankracht anders in te zetten, is het opheffen van een rechercheteam dat is gespecialiseerd in de aanpak van georganiseerde misdaad, het Team Bestrijding Ondermijning. Dat zegt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van het AD.

21 november 2019

De politie Amsterdam moet de komende weken 'pijnlijke keuzes' gaan maken om de personeelsproblemen bij het korps te lijf te gaan. Een van de opties om de beschikbare mankracht anders in te zetten, is het opheffen van een rechercheteam dat is gespecialiseerd in de aanpak van georganiseerde misdaad, het Team Bestrijding Ondermijning. Dat zegt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van het AD.

Meer blauw

'Het water staat ons tot aan de lippen', zegt de woordvoerder. 'We moeten prioriteiten stellen en pijnlijke keuzes maken, die niet leuk zullen zijn voor de teams.' Hij verwacht dat begin december een definitieve keuze wordt gemaakt. Welke andere maatregelen op tafel liggen wilde hij niet zeggen. Volgens de krant moet er meer 'blauw op straat' komen.

Zware drugscriminaliteit

Onlangs bleek al dat de capaciteit bij de Amsterdamse politie zwaar onder druk staat, onder meer doordat er extra mankracht nodig was na de moord op advocaat Derk Wiersum. De stad zucht ook onder zware drugscriminaliteit, die volgens burgemeester Halsema een stevige aanpak door politie, justitie, gemeente en het rijk vergt. De politiebonden presenteren later donderdag een onderzoek naar de werkdruk bij de politie.

Inktzwarte dag

'Een inktzwarte dag voor de veiligheid in Nederland'. Zo omschrijven de gezamenlijke politiebonden de situatie waarin de politie terecht is gekomen door de enorm toegenomen werkdruk. 'Ik neem het dit en het vorige kabinet enorm kwalijk dat ze het zo ver hebben laten komen', aldus Jan Struijs van politiebond NPB tijdens een persconferentie van de vakorganisaties.

Vervolgstappen

De bonden hebben gezamenlijk de verantwoordelijk minister, politietop, burgemeesters en het Openbaar Ministerie opgeroepen om 'noodzakelijke' keuzes te maken. Dat moet voor 1 januari gebeuren, anders volgen 'vervolgstappen'. Wat die vervolgstappen zijn, konden de vakbonden nog niet aangeven. 'De tijd van keuzes maken is voorbij want er valt niets meer te kiezen', aldus Miriam Barendse van vakbond VMHP.

Justitiebegroting

De Tweede Kamer buigt zich donderdag over de justitiebegroting, waar de politie onder valt. Onder meer de PvdA heeft nadrukkelijk gevraagd om meer geld voor de politie. 'Dit kan niet tot het voorjaar wachten', zei Attje Kuiken na afloop van de persconferentie. 'Het is schrijnend om te zien dat agenten uitvallen vanwege de werkdruk. Daar kan ik me echt boos om maken.'

(ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
De politieke reactie is tot nu toe steeds als mosterd na de maaltijd. De zaak terugdraaien en in goede banen leiden is nu extra moeilijk omdat de nog beschikbare menskracht vooral is ingezet in andere sectoren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie