Advertentie

Wethouder eerste politicus

De wethouder is de eerste politicus en dus het eerste gezicht van de overheid. Dat beeld moeten we proberen tussen de oren te krijgen. Die boodschap gaf minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk mee aan de Wethoudersconferentie 2016, woensdag in Groenekan (Utrecht).

24 november 2016

De wethouder is de eerste politicus en dus het eerste gezicht van de overheid. Dat beeld moeten we proberen tussen de oren te krijgen. Die boodschap gaf minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk mee aan de Wethoudersconferentie 2016, die woensdag in Groenekan (Utrecht) werd georganiseerd door de Wethoudersverenging. 

Eerste gezicht van de overheid

De bewindsman vindt dat de VNG er de afgelopen jaren goed in is geslaagd om het beeld van de gemeente als eerste bestuurslaag van de overheid in het hoofden van de mensen neer te zetten. ‘Mijn suggestie is: de wethouder is de eerste politicus, het eerste gezicht van de overheid. Laten we proberen dat tussen de oren te krijgen’, aldus Plasterk.

Minder glans voor schipperende politicus

De minister betoogde dat meer waardering nodig is voor het werk van de wethouder die vakmatig en professioneel zware nieuwe taken als zorg en sociale zekerheid uitvoert. ‘De schipperende politicus heeft minder glans dan de charismatische politicus want als je compromissen sluit, gaat de glans er af.’ Toch is volgens de bewindsman meer waardering voor het werk van wethouders op zijn plaats. Wethouders zijn er namelijk in geslaagd dat proces van de invoering van nieuwe taken voor zorg, ondersteuning en participatie fatsoenlijk uit te voeren zonder dat er partijpolitieke spelletjes van zijn gemaakt.

Spilfunctie

Volgens Plasterk vervult de wethouder een spilfunctie. ‘De wethouder moet als eerste politicus met de onvrede omgaan. Wethouders krijgen veel voor de kiezen maar zijn ook in de positie om wat te veranderen.’ Met hun zakelijke en vakmatige aanpak is het optreden van wethouders van belang voor het vertrouwen van mensen in de democratie, zo betoogde de bewindsman.

Grieven serieus nemen

Wethouders dienen volgens de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes de grieven van inwoners serieus te nemen. ‘Vier op de tien inwoners heeft problemen met de overheid: onvoldoende kennis van zaken van de ambtenaren, je wordt van het kastje naar de muur gestuurd, je moet te lang wachten op een uitspraak en je krijgt geen begrip. Met deze grieven moeten we wat meer doen’, aldus Broertjes in zijn bijdrage ‘Communiceren is een vak’ op de Wethoudersconferentie.


Frontlijnen zoeken
Wethouders dienen met ambtenaren daarom op zoek te gaan naar de frontlijnen in hun gemeente waar de problemen zijn. Volgens Broertjes gaat het er daarbij om inwoners te stimuleren tot actief burgerschap met het uitdragen van kernwaarden als eerlijkheid, beleefdheid, dapperheid. Want verzet tegen moreel verval moet de kern van ons antwoord zijn!’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ron Jeltema / Gemeentesecretaris
De functie van wethouder is de laatste 14 jaar fors uitgehold door het dualisme. Voor de burger is er maar één eerste gezicht van het lokaal bestuur en dat is de burgemeester! Uit allerlei onderzoek blijkt dat de burgers de burgemeester als gezag herkennen en erkennen. Dus ga voor een gekozen burgemeester zou ik zeggen minster Plasterk!
H. Wiersma / gepens.
Plasterk had beter een speech kunnen houden over wat hij de afgelopen vier jaar heeft gepresteerd (of nog beter NIET heeft gepresteerd) op Binnenlandse Zaken.
Advertentie