Advertentie

Pionierend Overijssel laat drone terrein meten

Overijssel is de eerste Nederlandse provincie die gebruik heeft gemaakt van drones bij het meten van een terrein. De provincie experimenteerde vrijdag voor de eerste keer met drones binnen het werkveld van Toezicht en Handhaving.

12 september 2016

Overijssel is de eerste Nederlandse provincie die gebruik heeft gemaakt van drones bij het meten van een terrein. De provincie experimenteerde vrijdag voor de eerste keer met drones binnen het werkveld van Toezicht en Handhaving.

Snelheid metingen vergelijken

Een drone vloog vrijdag over een locatie die door Twence, een bedrijf dat grondstoffen produceert uit afval, beschikbaar werd gesteld. Met meetapparatuur en fotografie is de locatie gemeten op omvang, waarbij gelet is op de factoren hoogte, diepte en breedte. De snelheid waarmee de data vervolgens wordt geanalyseerd is met behulp van de drone een dag. De provincie wil voor de proef een vergelijking maken met de huidige methode, waarbij er bakens geplaatst worden en de locatie gemeten wordt met meetapparatuur. Tijdens de pilot bestuurde Twence de drone. Het bedrijf verzamelt de data en verstuurt deze vervolgens naar de provincie. Volgens de provincie gaat Twence veilig om met data, worden privacy- en luchtvaartregelgeving nauwkeurig nageleefd en de benodigde vergunningen zijn in het bezit.
 

Inzet drones neemt toe
Drones worden door provincies al vaak ingezet op diverse andere gebieden zoals luchtfotografie, landbouw, monitoren van flora en fauna, zakelijke inspecties van kantoren en masten, beveiliging, hulpdiensten en het opsporen van criminelen. Er zijn bedrijven die inspecties laten doen met drones om moeilijk bereikbare bouwwerken zoals bruggen of hoge masten te controleren. Bij de overheid worden ze nog niet ingezet voor toezicht- en handhavingstaken.
 

‘Meegaan met de tijd’
Gedeputeerde Monique van Haaf vindt het als handhaver en toezichthouder belangrijk om mee te gaan met de tijd en wil graag nieuwe technologische mogelijkheden onderzoeken, zo stelt ze in een persbericht van de provincie. 'We kijken naar nieuwe kansen om ons werk beter te doen, niet alleen voor de medewerkers van de provincie maar ook voor de Overijsselaar.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dick Eertink / Kadaster
Niet helemaal een primeur, zie http://www.kadaster.nl/web/artikel/download/Foto …
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie